Verbind je met ons

Defensie

EU moet militaire coalities in staat stellen crises aan te pakken, zegt Duitsland

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Duitsland riep de Europese Unie vorige week op om coalities van bereidwilligen binnen het blok in staat te stellen snel een militaire macht in te zetten in een crisis, terwijl leden de lessen bespraken die waren geleerd na de chaotische evacuatie uit Afghanistan, schrijven Robin Emmott als Sabine Siebold.

De inspanningen van de EU om een ​​snelle reactiemacht op te richten zijn al meer dan tien jaar verlamd, ondanks de oprichting in 2007 van een systeem van gevechtsgroepen van 1,500 troepen die nooit zijn gebruikt vanwege geschillen over financiering en een onwil om in te zetten.

Maar het vertrek van door de VS geleide troepen uit Afghanistan heeft het onderwerp weer op de agenda gebracht het spotlicht, waarbij de EU alleen mogelijk niet in staat is personeel te evacueren uit landen waar zij buitenlandse troepen opleidt, zoals in Mali. Lees meer.

advertentie

"Soms zijn er gebeurtenissen die de geschiedenis katalyseren, die een doorbraak creëren, en ik denk dat Afghanistan een van die gevallen is", zei EU-buitenlandchef Josep Borrell (afgebeeld) zei in Slovenië, eraan toevoegend dat hij hoopte op een plan in oktober of november.

Borrell drong er bij het blok op aan om een ​​snel inzetbare "first entry force" van 5,000 troepen te creëren om de afhankelijkheid van de Verenigde Staten te verminderen. Hij zei dat president Joe Biden de derde opeenvolgende Amerikaanse leider was die de Europeanen waarschuwde dat zijn land zich terugtrok van interventies in het buitenland in de achtertuin van Europa.

"Het is een waarschuwing voor de Europeanen, ze moeten wakker worden (wakker worden) en hun eigen verantwoordelijkheid nemen", zei hij na het voorzitten van een vergadering van de EU-ministers van Defensie in Slovenië.

advertentie

Diplomaten tijdens de bijeenkomst vertelden Reuters dat er geen beslissing was over de te volgen weg, en dat de EU het niet eens kon worden over hoe ze snel zou besluiten om een ​​missie goed te keuren zonder alle 27 staten, hun nationale parlementen en degenen die goedkeuring van de Verenigde Naties willen erbij te betrekken.

Gevraagd naar commentaar op de Duitse oproep, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, dat "een sterker, capabeler Europa in ons gedeelde belang is" en dat Washington krachtig voorstander was van nauwere samenwerking tussen de Europese Unie en de door de VS geleide militaire alliantie van de NAVO.

Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie, arriveert op 20 juni 29 om de G2021-bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkeling bij te wonen in Matera, Italië. REUTERS/Yara Nardi

"De NAVO en de EU moeten sterkere institutionele banden smeden en gebruik maken van de unieke capaciteiten en sterke punten van elke instelling om dubbel werk en mogelijke verspilling van schaarse middelen te voorkomen", vertelde hij op een regelmatige persconferentie.

Het voorstel van Duitsland, een van de sterkste militaire mogendheden in de EU maar historisch terughoudend om zijn troepen in de strijd te sturen, zou steunen op een gezamenlijk besluit van het blok, maar niet noodzakelijkerwijs dat alle leden hun troepen inzetten.

"In de EU kunnen coalities van bereidwilligen optreden na een gezamenlijk besluit van iedereen", zei de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer in een tweet.

Een snelle reactiemacht wordt als waarschijnlijker beschouwd nu Groot-Brittannië het blok heeft verlaten. Groot-Brittannië, naast Frankrijk een van Europa's belangrijkste militaire machten, stond sceptisch tegenover het collectieve defensiebeleid.

EU-diplomaten zeggen dat ze in maart een definitief akkoord willen over ontwerp en financiering. Frankrijk neemt in januari het zes maanden durende EU-voorzitterschap over van Slovenië.

Kramp-Karrenbauer zei dat de belangrijkste vraag niet was of de EU een nieuwe militaire eenheid zou oprichten, en dat de discussie daar niet mag stoppen.

"De militaire capaciteiten in de EU-lidstaten bestaan ​​wel", zei ze. "De belangrijkste vraag voor de toekomst van de Europese veiligheids- en defensiepolitie is hoe we eindelijk onze militaire capaciteiten samen kunnen gebruiken."

De Sloveense minister van Defensie Matej Tonin suggereerde dat een snelle reactiemacht zou kunnen bestaan ​​uit 5,000 tot 20,000 troepen, maar de inzet mag niet afhangen van een unaniem besluit van de 27 EU-staten.

"Als we het hebben over de Europese gevechtsgroepen, is het probleem dat ze vanwege de consensus bijna nooit worden geactiveerd", zei hij tegen verslaggevers.

"Misschien is de oplossing dat we een mechanisme uitvinden waarbij de klassieke meerderheid voldoende is en degenen die bereid zijn (vooruit) kunnen gaan."

Defensie

'Europa kan - en moet duidelijk - zelf meer kunnen en willen doen' von der Leyen

gepubliceerd

on

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reflecteerde in haar 'State of the EU' (SOTEU)-toespraak over het abrupte einde van de NAVO-missie in Afghanistan. De gebeurtenissen van de zomer hebben een nieuwe impuls gegeven aan de Europese Defensie-unie. 

Von der Leyen beschreef de situatie als "zeer verontrustende vragen" voor de NAVO-bondgenoten, met de gevolgen voor Afghanen, militairen, maar ook voor diplomatieke en hulpverleners. Von der Leyen kondigde aan dat ze verwachtte dat voor het einde van het jaar een gezamenlijke EU-NAVO-verklaring zou worden gepresenteerd, waarin stond dat "we" hier momenteel aan werken met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Europees Defensieagentschap Unie

advertentie

Velen hebben kritiek geuit op het feit dat de EU haar gevechtsgroepen niet heeft gebruikt. Von der Leyen viel de kwestie frontaal aan: "Je kunt de meest geavanceerde krachten ter wereld hebben - maar als je nooit bereid bent ze te gebruiken - wat voor nut hebben ze dan?" Ze zei dat het probleem niet een gebrek aan capaciteit was, maar een gebrek aan politieke wil. 

Von der Leyen zei dat het komende Strategisch Kompas-document, dat in november moet worden afgerond, de sleutel is tot deze discussie: “We moeten beslissen hoe we alle mogelijkheden die al in het Verdrag staan, kunnen gebruiken. Daarom zullen president Macron en ik onder het Franse voorzitterschap een top over Europese defensie bijeenroepen. Het wordt tijd dat Europa naar een volgend niveau gaat.”

Von der Leyen riep op tot meer informatie-uitwisseling voor een beter situationeel bewustzijn, het delen van inlichtingen en informatie, evenals het samenbrengen van alle diensten van hulpverleners tot degenen die politietraining zouden kunnen leiden. Ten tweede riep ze op tot verbeterde interoperabiliteit via gemeenschappelijke Europese platforms, van alles van straaljagers tot drones. Ze verwierp het idee om af te zien van btw bij de aankoop van in de EU ontwikkelde en geproduceerde defensieapparatuur, met het argument dat dit de interoperabiliteit zou bevorderen en de afhankelijkheid zou verminderen. Ten slotte zei ze over cyber dat de EU een Europees cyberdefensiebeleid nodig heeft, inclusief wetgeving over gemeenschappelijke normen in het kader van een nieuwe Europese Cyber ​​Resilience Act.

advertentie

Waar wachten we nog op?

Na de toespraak van Von der Leyen zei voorzitter van de Europese Volkspartij Manfred Weber, lid van het EP: “Ik juich de initiatieven van de defensieraad in Ljubjana volledig toe. Maar waar wachten we op? Het Verdrag van Lissabon geeft ons alle opties, dus laten we het doen en laten we het nu doen.” Hij zei dat president Biden al duidelijk had gemaakt dat de VS niet langer de politieman van de wereld wilden zijn en voegde eraan toe dat zowel China als Rusland wachtten om het vacuüm te vullen: “We zouden wakker worden in een wereld waarin onze kinderen niet willen leven."

Verder lezen

9 / 11

20 jaar sinds 9/11: verklaring van de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell

gepubliceerd

on

Op 11 september 2001 kwamen bij de dodelijkste aanslag in de Amerikaanse geschiedenis bijna 3,000 mensen om het leven en raakten meer dan 6,000 gewond toen gekaapte passagiersvluchten neerstortten in het World Trade Center, het Pentagon en in een veld in Somerset County, Pennsylvania.

We eren de nagedachtenis van degenen die op deze dag, 20 jaar geleden, het leven lieten. De slachtoffers van terrorisme worden niet vergeten. Ik betuig mijn oprechte medeleven met het Amerikaanse volk, in het bijzonder met degenen die hun dierbaren bij de aanslagen hebben verloren. Terreuraanslagen zijn aanvallen op ons allemaal.

9/11 markeerde een wending in de geschiedenis. Het veranderde de mondiale politieke agenda fundamenteel – voor de allereerste keer beriep de NAVO zich op Artikel 5, waardoor haar leden gezamenlijk konden reageren uit zelfverdediging, en het lanceerde de oorlog tegen Afghanistan.

advertentie

Twintig jaar later zijn terroristische groeperingen zoals Al Qaida en Da'esh nog steeds actief en virulent in vele delen van de wereld, bijvoorbeeld in de Sahel, het Midden-Oosten en Afghanistan. Hun aanvallen hebben duizenden slachtoffers over de hele wereld veroorzaakt, enorme pijn en lijden. Ze proberen levens te vernietigen, gemeenschappen te beschadigen en onze manier van leven te veranderen. In hun streven om landen als geheel te destabiliseren, jagen ze met name op kwetsbare samenlevingen, maar ook op onze westerse democratieën en de waarden waar we voor staan. Ze herinneren ons eraan dat terrorisme een bedreiging is waarmee we elke dag leven.

Nu, net als toen, zijn we vastbesloten om terrorisme in al zijn vormen en waar dan ook te bestrijden. We staan ​​in bewondering, nederigheid en dankbaarheid voor degenen die hun leven riskeren om ons te beschermen tegen deze dreiging en voor degenen die reageren in de nasleep van aanvallen.

Onze ervaring met terrorismebestrijding heeft ons geleerd dat er geen gemakkelijke antwoorden of snelle oplossingen zijn. Alleen met geweld en militaire macht op terrorisme en gewelddadig extremisme reageren, zal niet helpen om harten en geesten te winnen. De EU heeft daarom gekozen voor een geïntegreerde aanpak door de diepere oorzaken van gewelddadig extremisme aan te pakken, financieringsbronnen voor terroristen af ​​te sluiten en terroristische online-inhoud aan banden te leggen. Vijf EU-veiligheids- en defensiemissies over de hele wereld hebben het mandaat om bij te dragen aan de strijd tegen het terrorisme. Bij al onze inspanningen zetten we ons in om onschuldige levens, onze burgers en onze waarden te beschermen, evenals de mensenrechten en het internationaal recht te handhaven.

advertentie

De recente gebeurtenissen in Afghanistan verplichten ons onze aanpak te heroverwegen, in samenwerking met onze strategische partners, zoals de Verenigde Staten en door middel van multilaterale inspanningen, onder meer met de Verenigde Naties, de Global Coalition to Defeat Da'esh en het Global Counter Terrorism Forum (GCTF ).

Op deze dag mogen we niet vergeten dat de enige weg vooruit is om eensgezind en standvastig te zijn tegen iedereen die onze samenlevingen wil beschadigen en verdelen. De EU zal blijven samenwerken met de Verenigde Staten en al hun partners om deze wereld veiliger te maken.

Verder lezen

Educatie

Verklaring van Crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarčič op de Internationale Dag ter Bescherming van Onderwijs tegen Aanvallen

gepubliceerd

on

Ter gelegenheid van de Internationale Dag om het onderwijs tegen aanvallen te beschermen (9 september), bevestigt de EU haar engagement om het recht van elk kind om in een veilige omgeving op te groeien, toegang te hebben tot kwaliteitsonderwijs en een beter en beter onderwijs op te bouwen, te bevorderen en te beschermen. vreedzame toekomst, zegt Janez Lenarčič (foto).

Aanvallen op scholen, studenten en docenten hebben een verwoestende impact op de toegang tot onderwijs, onderwijssystemen en op maatschappelijke ontwikkeling. Helaas neemt hun incidentie in een alarmerend tempo toe. Dat blijkt maar al te duidelijk uit de recente ontwikkelingen in Afghanistan en de crises in onder meer Ethiopië, Tsjaad, de Sahelregio in Afrika, Syrië, Jemen of Myanmar. De Global Coalition to Protect Education from Attack heeft in 2,400 meer dan 2020 aanvallen op onderwijsfaciliteiten, studenten en docenten geïdentificeerd, een stijging van 33 procent sinds 2019.

Aanvallen op het onderwijs vormen ook schendingen van het internationaal humanitair recht, de reeks regels die de gevolgen van gewapende conflicten moeten beperken. Dergelijke schendingen nemen toe, terwijl de daders zelden ter verantwoording worden geroepen. In die optiek stellen we de naleving van het internationaal humanitair recht consequent centraal in het externe optreden van de EU. Als een van de grootste humanitaire donoren zal de EU daarom blijven pleiten voor wereldwijde eerbiediging van het internationaal humanitair recht, zowel door staten als niet-statelijke gewapende groeperingen tijdens een gewapend conflict.

advertentie

Naast de vernietiging van faciliteiten, leiden aanvallen op het onderwijs tot langdurige opschorting van leren en lesgeven, verhogen ze het risico op schooluitval, leiden ze tot dwangarbeid en rekrutering door gewapende groepen en strijdkrachten. Schoolsluitingen versterken de blootstelling aan alle vormen van geweld, inclusief seksueel en gendergerelateerd geweld of huwelijken op jonge leeftijd en gedwongen huwelijken, waarvan de niveaus tijdens de COVID-19-pandemie drastisch zijn toegenomen.

De COVID-19-pandemie heeft de kwetsbaarheid van het onderwijs wereldwijd blootgelegd en verergerd. Nu, meer dan ooit, moeten we de verstoring van het onderwijs tot een minimum beperken en ervoor zorgen dat kinderen veilig en beschermd kunnen leren.

Veiligheid van het onderwijs, inclusief verdere betrokkenheid bij de Safe Schools-verklaring, is een integraal onderdeel van onze inspanningen om het recht op onderwijs voor elk meisje en elke jongen te beschermen en te bevorderen.

advertentie

Het reageren op en voorkomen van aanvallen op scholen, het ondersteunen van beschermende aspecten van het onderwijs en het beschermen van leerlingen en docenten vereist een gecoördineerde en intersectorale aanpak.

Via door de EU gefinancierde projecten op het gebied van onderwijs in noodsituaties helpen we de risico's van gewapende conflicten te verminderen en te beperken.

De EU blijft het voortouw nemen bij het ondersteunen van onderwijs in noodsituaties en besteedt 10% van haar budget voor humanitaire hulp aan toegang, kwaliteit en bescherming van onderwijs.

Meer informatie

Factsheet - Onderwijs in noodsituaties

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending