Verbind je met ons

Misdrijf

Douane-unie: EU verscherpt regels inzake contante controles ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering

gepubliceerd

on

Nieuwe regels op 3 juni in werking is getreden, wat het EU-systeem voor de controle van contanten die de EU binnenkomen en verlaten, zal verbeteren. Als onderdeel van de inspanningen van de EU om het witwassen van geld en om bronnen van de financiering van terrorisme, zijn alle reizigers die het grondgebied van de EU binnenkomen of verlaten al verplicht om een ​​contante aangifte in te vullen wanneer ze 10,000 euro of meer in valuta of het equivalent daarvan in andere valuta of andere betaalmiddelen bij zich hebben, zoals reischeques, promessen, enz.

Per 3 juni wordt echter een aantal wijzigingen doorgevoerd die de regels verder aanscherpen en het nog moeilijker maken om grote hoeveelheden onopgemerkt contant geld te verplaatsen. Ten eerste zal de definitie van 'contant geld' onder de nieuwe regels worden uitgebreid en zal nu gouden munten en bepaalde andere gouden voorwerpen omvatten. Ten tweede kunnen de douaneautoriteiten optreden bij bedragen lager dan € 10,000 als er aanwijzingen zijn dat contant geld in verband wordt gebracht met criminele activiteiten. Ten slotte kunnen de douaneautoriteiten nu ook verzoeken om een ​​aangifte van openbaarmaking van contanten wanneer zij constateren dat er € 10,000 of meer in contanten onbegeleid per post, vracht of koerier wordt verzonden.

De nieuwe regels zullen er ook voor zorgen dat de bevoegde autoriteiten en de nationale financiële inlichtingeneenheid in elke lidstaat over de informatie beschikken die ze nodig hebben om geldstromen die kunnen worden gebruikt om illegale activiteiten te financieren, op te sporen en aan te pakken. De implementatie van de geactualiseerde regels betekent dat de nieuwste ontwikkelingen in de internationale normen van de Financial Action Task Force (FATF) inzake de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering worden weerspiegeld in de EU-wetgeving. Volledige details en een factsheet over het nieuwe systeem zijn beschikbaar hier.

EU

Het UEFA EURO 2020-kampioenschap veilig houden

gepubliceerd

on

Tussen 10 juni en 12 juli 2021 zal Europol een operationeel centrum hosten ter ondersteuning van de veiligheid en beveiliging tijdens het UEFA EURO 2020-voetbalkampioenschap. Het International Police Cooperation Centre (IPCC) van de National Football Contact Points, gecoördineerd door de Nederlandse politie, zal onderdak bieden aan ongeveer 40 verbindingsofficieren uit 22 deelnemende en gastlanden. Deze speciale operationele opzet is in het leven geroepen om een ​​vlotte samenwerking mogelijk te maken en de nodige operationele ondersteuning te bieden voor een veilig kampioenschap.

Het IPCC zal dienen als een centraal informatieknooppunt voor nationale wetshandhavingsinstanties. Met dat doel heeft Europol een speciale taskforce EURO 2020 opgericht om officieren 24/7 ter plaatse te houden om gemakkelijk informatie uit te wisselen en snel aanwijzingen te ontvangen voor lopende onderzoeken. De operationele activiteiten zullen gericht zijn op de openbare veiligheid en criminele dreigingen, die de veiligheid tijdens het toernooi in gevaar kunnen brengen. Handhavingsautoriteiten zullen zich richten op bedreigingen zoals cybercriminaliteit, terrorisme, matchfixing, handel in namaakgoederen, waaronder valse COVID-19-certificaten, en andere misdrijven op het gebied van intellectueel eigendom.

De uitvoerend directeur van Europol, Catherine De Bolle, zei: 'Het UEFA EURO 2020-kampioenschap is een uniek toernooi, zowel voor voetbal als voor wetshandhaving. Met 24 nationale teams die in 11 steden in heel Europa spelen, is samenwerken van het grootste belang voor de veiligheid van het toernooi. Europol zal deze samenwerking mogelijk maken door gastheer te zijn van het speciale operationele centrum. Gesteund door de capaciteiten van Europol zullen officieren ter plaatse beter voorbereid zijn om een ​​vlot en veilig kampioenschap te verzekeren.'

De stafchef van het IPCC, Max Daniel, zei: 'Het combineren van informatie over openbare orde, supporters, verblijfplaatsen en reisbewegingen over de weg, de lucht en het spoor resulteert in een actueel en geïntegreerd beeld. Het gemakkelijk kunnen delen van die informatie tussen landen is in het verleden zeer waardevol gebleken. Politieagenten van alle deelnemende landen doen hun uiterste best om dit unieke UEFA EURO 2020-kampioenschap zo veilig mogelijk te laten verlopen.'

IPCC UEFA EURO 2020-deelnemers (totaal aantal):

EU-lidstaten: Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Nederland. 

Niet-EU-landen: Azerbeidzjan, Noord-Macedonië, Russische Federatie, Zwitserland, Turkije, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk.

Organisaties: INTERPOL en UEFA

Verder lezen

Misdrijf

Wereldwijde misdaadbende omvat 70 in Zweden, 49 in Nederland - Europol

gepubliceerd

on

By

Ambtenaren van Europol, de FBI, Zweden en Nederland gaven dinsdag (8 juni) details over de Europese poot van een wereldwijde steek waarbij criminelen telefoons kregen die encryptie gebruikten, maar die wetshandhavers konden decoderen en gebruiken om gesprekken af ​​te luisteren , Reuters, Lees verder.

Jean-Phillipe Lecouffe, de adjunct-directeur van Europol, zei op een persconferentie in Den Haag dat in totaal wetshandhavers uit 16 landen meer dan 800 verdachten hadden gearresteerd in 700 invallen, waarbij 8 ton cocaïne en meer dan $ 48 miljoen in contanten in beslag werden genomen en cryptocurrencies.

"Deze internationale coalitie... voerde een van de grootste en meest geavanceerde wetshandhavingsoperaties tot nu toe uit in de strijd tegen versleutelde criminele activiteiten", zei Lecouffe.

De functionarissen hebben niet alle arrestaties in elk land opgesplitst, maar de Zweedse ambtenaar Linda Staaf zei dat er 70 waren gearresteerd in Zweden en een Nederlandse ambtenaar zei dat er 49 in Nederland waren gearresteerd.

Staaf, het hoofd van de inlichtingendienst van de Zweedse politie, zei dat de operatie 10 moorden had voorkomen.

De betrokken landen waren Australië, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Estland, Litouwen, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Schotland, Groot-Brittannië, Duitsland en de VS, zei Lecouffe.

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation zou later op dinsdag nadere details over de operatie geven, maar Calvin Shivers van de Criminal Investigative Division van de FBI zei in Den Haag dat de dienst in de 18 maanden voorafgaand aan de operatie had geholpen bij het distribueren van de telefoons tot 300 criminele groepen in meer dan 100 landen.

Politiebureaus "konden toen de rollen omdraaien over criminele organisaties", zei Shivers.

"We hebben zelfs foto's kunnen zien van honderden tonnen cocaïne die verborgen waren in ladingen fruit."

Verder lezen

Misdrijf

Veiligheidsunie: EU-regels voor het verwijderen van terroristische online-inhoud treden in werking

gepubliceerd

on

Mijlpaal EU-regels inzake de aanpak van de verspreiding van terroristische online-inhoud, is op 7 juni in werking getreden. Platforms zullen door de autoriteiten van de lidstaten doorverwezen terroristische inhoud binnen een uur moeten verwijderen. De regels zullen ook helpen om de verspreiding van extremistische ideologieën online tegen te gaan - een essentieel onderdeel van het voorkomen van aanslagen en het aanpakken van radicalisering. De regels bevatten sterke waarborgen om de volledige eerbiediging van de grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en informatie, te waarborgen. De verordening stelt ook transparantieverplichtingen vast voor onlineplatforms en voor nationale autoriteiten om verslag uit te brengen over de hoeveelheid verwijderde terroristische inhoud, de maatregelen die zijn gebruikt om inhoud te identificeren en te verwijderen, de resultaten van klachten en beroepen, evenals het aantal en het type opgelegde sancties op online platforms.

De lidstaten zullen in staat zijn om niet-naleving te bestraffen en te beslissen over de hoogte van de sancties, die in verhouding zullen staan ​​tot de aard van de inbreuk. Er zal ook rekening worden gehouden met de grootte van het platform, om geen onnodig hoge boetes op te leggen in verhouding tot de grootte van het platform. Lidstaten en onlineplatforms die diensten aanbieden in de EU hebben nu een jaar de tijd om hun processen aan te passen.

De verordening is van toepassing vanaf 7 juni 2022. Promotie van onze Europese manier van leven Vice-president Margaritis Schinas zei: “Met deze baanbrekende nieuwe regels gaan we de verspreiding van terroristische online-inhoud tegen en maken we de EU-Veiligheidsunie een realiteit. Vanaf nu hebben online platforms een uur de tijd om terroristische inhoud van het web te halen, zodat aanvallen zoals die in Christchurch niet kunnen worden gebruikt om schermen en geesten te vervuilen. Dit is een enorme mijlpaal in Europa's reactie op terrorismebestrijding en antiradicalisering."

Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson zei: "Het onmiddellijk verwijderen van terroristische inhoud is van cruciaal belang om te voorkomen dat terroristen het internet misbruiken om aanvallen te rekruteren en aan te moedigen en om hun misdaden te verheerlijken. tijd online. De verordening stelt duidelijke regels en verantwoordelijkheden voor de lidstaten en voor online platforms, waarbij de vrijheid van meningsuiting waar nodig wordt beschermd."

Dit factsheet (Engels) geeft meer informatie over de nieuwe regels. De regels vormen een essentieel onderdeel van het Agenda voor terrorismebestrijding.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending