Verbind je met ons

Misdrijf

De hitte stijgt als het Europese superkartel in zes landen wordt neergehaald

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Tussen 8 en 19 november werden gecoördineerde invallen uitgevoerd in heel Europa en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), gericht op zowel het commando- en controlecentrum als de logistieke infrastructuur voor drugshandel in Europa. 

 • OPDesertLight_InfographicUpdated.png

Tijdens dit onderzoek zijn in totaal 49 verdachten aangehouden. De drugspins die door Europol als waardevolle doelwitten werden beschouwd, waren samengekomen om een ​​zogenaamd 'superkartel' te vormen dat ongeveer een derde van de cocaïnehandel in Europa in handen had. 

Deze arrestaties zijn het resultaat van parallelle onderzoeken die in Spanje, Frankrijk, België, Nederland en de VAE met de steun van Europol worden uitgevoerd naar de activiteiten van dit productieve criminele netwerk dat zich bezighoudt met grootschalige drugshandel en het witwassen van geld. 

De omvang van de invoer van cocaïne in Europa onder controle en bevel van de verdachten was enorm en meer dan 30 ton drugs werd in de loop van het onderzoek door de politie in beslag genomen. 

Deelnemende rechtshandhavingsinstanties:  

 • Spanje: Guardia Civil (Guardia Civil) 
 • Frankrijk: Nationale Politie (Police Nationale – OFAST) 
 • België: Federale Gerechtelijke Politie Brussel (Federale Gerechtelijke Politie Brussel/Police Judiciaire Fédérale de Bruxelles), Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen)
 • Nederland: Nationale Politie Afdeling Landelijke Recherche en Politie-eenheid Rotterdam (Nationale Politie - Dienst Landelijke Recherche en Eenheid Rotterdam)
 • Verenigde Arabische Emiraten: Ministerie van Binnenlandse Zaken (وزارة الداخلية) Dubai Police Force (القيادة العامة لشرطة دبي)
 • Verenigde Staten: Amerikaanse Drug Enforcement Administration

Resultaten in het kort 

 • Spanje: 13 arrestaties + 2 High-Value Targets gearresteerd in Dubai
 • Frankrijk: 6 arrestaties + 2 High-Value Targets gearresteerd in Dubai 
 • België: 10 arrestaties 
 • Nederland: 14 arrestaties in 2021 en 2 High-Value Targets gearresteerd in Dubai

Wereldwijde samenwerking

In het kader van lopende inlichtingenactiviteiten met zijn operationele tegenhangers, heeft Europol betrouwbare inlichtingen ontwikkeld over een drugskartel dat Europa overspoelt met cocaïne. De belangrijkste doelwitten, die gecodeerde communicatie gebruikten om de zendingen te organiseren, werden geïdentificeerd in de deelnemende autoriteiten. 

Europol heeft sindsdien meerdere coördinatievergaderingen georganiseerd in de afgelopen 2 jaar om de verschillende landen die aan dezelfde doelen werken samen te brengen om een ​​gezamenlijke strategie vast te stellen om het hele netwerk neer te halen. In deze periode vonden meer dan 10 operationele vergaderingen plaats bij Europol. 

Bovendien is Europol voorzien van voortdurende ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de veldonderzoekers te ondersteunen. Tijdens de actie faciliteerde Europol de real-time coördinatie tussen alle betrokken partners, waardoor snelle tactische beslissingen werden genomen om de strategie naar behoefte aan te passen. 

advertentie

Eurojust verleende grensoverschrijdende gerechtelijke ondersteuning aan de Franse en Belgische autoriteiten met betrekking tot zeven arrestaties in beide landen en organiseerde vier coördinatievergaderingen om deze acties voor te bereiden

Geen veilige haven voor drugsbaronnen 

Deze gecoördineerde onderdrukking geeft een sterk signaal af aan criminelen die bescherming zoeken bij wetshandhavers. 

Eerder in september hebben Europol en het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten een belangrijke stap gezet om hun samenwerking te versterken. EEN Overeenkomst verbindingsofficier werd ondertekend tussen de twee, waardoor verbindingsofficieren voor rechtshandhaving van de VAE konden worden ingezet op het hoofdkantoor van Europol in Nederland. 

Een verbindingsofficier van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de VAE heeft zich al aangesloten bij het netwerk van meer dan 250 verbindingsofficieren uit meer dan 50 landen en organisaties met een permanente vertegenwoordiging bij Europol. 

Deze unieke benadering van internationale politiesamenwerking heeft Europol gepositioneerd als de plaats waar cruciale inlichtingen naar boven komen, waarbij wetshandhavers uit landen over de hele wereld zij aan zij samenwerken om de gevaarlijkste criminele netwerken te bestrijden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending