Verbind je met ons

Economie

Temidden van vieringen van de interne markt, de strijd om zijn toekomst veilig te stellen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Dertig jaar interne markt is gevierd in het Europees Parlement in Straatsburg, maar er zijn waarschuwingen dat de toekomst ervan afhangt van het verzet tegen het protectionisme dat de wereldeconomie in haar greep houdt. Lidstaten zijn nauwelijks immuun voor het instinct om hun eigen belangen voorop te stellen, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Weinig EP-leden namen de moeite om aanwezig te zijn, maar de februarivergadering in Straatsburg werd geopend met een ceremonie ter gelegenheid van 30 jaar interne markt. In een video werd een voormalig voorzitter van de Europese Commissie begroet, waarin hij vertelde hoe in 1993 "de visie van Jacques Delors werkelijkheid werd".

De rol van Delors' vice-president voor de interne markt, Arthur Cockfield, ook wel bekend als de 'vader van de interne markt', werd niet genoemd; laat staan ​​de krachtige steun die hij kreeg van de premier die hem had voorgedragen, Margaret Thatcher. Integendeel, de voorzitter van het Parlement, Roberta Metsola, zei dat ze niet over de interne markt kon praten, "zonder het spijtige vertrek van het Verenigd Koninkrijk te noemen, waar we echt begrepen wat het betekent om deel uit te maken van de interne markt".

Haar punt was dat het gemakkelijk is om te vervallen in wat zij 'het verwrongen verhaal van eurosceptici' noemde, waarmee ze impliciet erkende dat dergelijke opvattingen niet uit het Europese politieke discours zijn verdwenen met het vertrek van Britse politici die niet konden accepteren wat Margaret Thatcher had ondertekend. .

Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager vertelde de leden van het Europees Parlement dat zelfs na 30 jaar de interne markt "geen vanzelfsprekendheid" was. Ze voegde er zelfs aan toe dat "dit niet voor altijd is", misschien pessimistischer klinkend dan ze bedoelde. Haar belangrijkste boodschap was dat "we geen concurrentievermogen opbouwen met subsidies".

Commissaris Vestager heeft de EU-ministers van Financiën geschreven met een voorstel voor een nieuw kader voor staatssteun, waarin hij waarschuwde voor het risico dat bedrijven naar de Verenigde Staten verhuizen vanwege de 369 miljard dollar achter de Inflation Reduction Act van president Biden. De naam alleen al is een afwijzing van het vrijemarktdenken, dat beweert dat subsidies en protectionisme de door consumenten betaalde prijzen opdrijven.

Met dat in het achterhoofd wil de commissaris tijdelijke, gerichte overgangsmaatregelen die 'investeringssteun tegen bedrijfsverplaatsingen' bieden die in verhouding staat tot waar "dergelijk risico werkelijk bestaat". De bedreiging voor de interne markt is dat niet alle lidstaten de belastinggrondslag hebben om deze te financieren, "dezelfde fiscale ruimte voor staatssteun", zoals ze het uitdrukt.

advertentie

“Dat is een feit”, vervolgt ze, “een risico voor de integriteit van Europa”. Het tijdelijke crisiskader, om eerst de economische gevolgen van de covid-pandemie en nu van de Russische invasie van Oekraïne aan te pakken, heeft degenen met de diepste zakken in staat gesteld hun bedrijven het meest te helpen.

Van de 672 miljard euro die de Commissie in het kader van het kader heeft goedgekeurd, is 53% uitgegeven door Duitsland en 24% door Frankrijk. Italië komt op de derde plaats met 7%, terwijl de uitgaven van de andere 24 landen nauwelijks zichtbaar zijn in de grafiek van de Commissie.

Het antwoord van Vestager is om een ​​collectief Europees fonds op te richten dat overeenkomt met de vuurkracht van de VS, hoewel de Amerikanen zouden kunnen opmerken dat zij tot nu toe degenen zijn die te slim af zijn, terwijl alleen Duitsland ongeveer overeenkomt met de uitgaven die ze hebben goedgekeurd. Maar ze zouden weinig sympathie krijgen van Raadsvoorzitter Charles Michel.

Hij vertelde het Europees Parlement dat de groene transitiedoelstellingen in de Inflation Reduction Act lovenswaardig en legitiem waren, maar dat de subsidies en belastingkredieten ernstige problemen opleverden voor de internationale concurrentie en handel. “Onze Amerikaanse bondgenoot omarmt een massaal staatssteunbeleid”, waarschuwde hij.

Hij verdedigde het sociale marktmodel dat leidt tot hogere arbeids- en milieukosten in Europa, terwijl er ook hogere energiekosten zijn dan in de Verenigde Staten. "We moeten daarom enorme middelen mobiliseren om een ​​ambitieus Europees industriebeleid voort te stuwen om het concurrentievermogen te stimuleren, de productiviteit een boost te geven en investeringen aan te moedigen".

Ongeveer gelijktijdig met de toespraak van Michel in Straatsburg sprak Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het World Economic Forum in Davos toe. Ze zette de plannen uiteen om de EU-beperkingen op staatssteun te versoepelen en suggereerde ook dat de VS en de EU meer moesten samenwerken. In wezen wilde ze dat Europese bedrijven zouden profiteren van Amerikaanse subsidies wanneer ze goederen zoals elektrische auto's op de Amerikaanse markt verkopen.

Vermoedelijk zal dat op basis van wederkerigheid zijn. De EU die invoer uit de Verenigde Staten subsidiërt, zou een behoorlijke schok zijn voor het systeem nu de interne markt zijn vierde decennium ingaat.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending