Verbind je met ons

Europees parlement

30 jaar eengemaakte EU-markt: voordelen en uitdagingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De afgelopen 30 jaar heeft de interne markt de Europeanen eenheid en kansen gebracht. EP-leden vinden dat het verder moet worden aangepast om te reageren op de huidige uitdagingen, Economie.

Tijdens de plenaire zitting half januari zal het Europees Parlement bekijken hoe de interne markt Europa heeft getransformeerd sinds de lancering in 1993 en wat er nog meer moet worden gedaan om het potentieel ervan volledig te benutten.

De interne markt: Europa samenbrengen

Een van de hoekstenen van de EU-integratie, de interne markt, maakt het voor goederen, diensten, kapitaal en mensen mogelijk om zich net zo vrij door het blok te verplaatsen als binnen een enkel land.

Het omvat zowel EU- als niet-EU-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen nemen deel via de Europese Economische Ruimte die ze met de EU hebben gesloten, terwijl Zwitserland een reeks bilaterale overeenkomsten met de EU heeft gesloten die het land gedeeltelijke toegang geven tot de gemeenschappelijke markt.

De infographic toont een kaart van de EU en niet-EU-landen die deel uitmaken van de interne markt en legt uit dat de interne markt het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en mensen garandeert
Kaart van de EU en niet-EU-landen die deel uitmaken van de interne markt 

Voordelen van de interne markt

Door harmonisatie en wederzijdse erkenning van normen kunnen bedrijven hun producten verkopen aan een markt van meer dan 450 miljoen.

Het wegnemen van belemmeringen heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de handel binnen de EU. Terwijl de uitvoer van goederen naar andere EU-landen in 671 1993 miljard euro bedroeg, steeg deze tot meer dan 3.4 biljoen euro in 2021.

advertentie

De interne markt heeft ertoe bijgedragen dat de EU een van de machtigste handelsblokken ter wereld is geworden, vergelijkbaar met andere mondiale handelsmachten zoals de VS en China.

EU-burgers profiteren van hoge productveiligheidsnormen en kunnen in elk EU-land studeren, wonen, werken en met pensioen gaan.

De weg voor de interne markt

Dertig jaar na de lancering blijft de eengemaakte markt een work in progress. De EU streeft ernaar de resterende belemmeringen voor het vrije verkeer uit de weg te ruimen en de markt aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen zoals de digitale transformatie en de overgang naar een minder koolstofintensieve en duurzamere economie.

Het Europees Parlement de wet op de digitale markten en de wet op de digitale diensten aangenomen in 2022, die een gemeenschappelijke reeks eisen oplegt aan digitale platforms in de hele EU, om een ​​veiligere, eerlijkere en transparantere onlineomgeving te creëren.

EP-leden dringen aan op de oprichting van een recht om producten te repareren, aangezien de moeilijkheden waarmee consumenten worden geconfronteerd bij het repareren van dingen, leiden tot steeds grotere afvalbergen.

Het Parlement zou ook graag zien dat de eengemaakte markt weerbaarder wordt tegen crises zoals de Covid-19-pandemie, die het risico bestaat dat het vrije verkeer van goederen of personen tijdelijk wordt verstoord.

In een verklaring over de 30e verjaardag van de interne markt, Anna Cavazzini (Groenen/ALE, Duitsland), de voorzitter van de commissie interne markt van het Parlement, riep op tot verdere stappen om de regels te ontwikkelen waarop de interne markt is gebaseerd.

“De eengemaakte markt moet een instrument worden om onze beleidsdoelen en waarden te implementeren, van het bestrijden van de klimaatcrisis tot het online verdedigen van onze democratie. Hoge consumenten-, sociale en milieunormen maken onze markt wereldwijd zo aantrekkelijk. Bedrijven zullen profiteren van Europese normen die een wereldwijde maatstaf zullen worden", zei Cavazzini.

Tijdens de plenaire zitting in Straatsburg in januari 2023 zullen de EP-leden met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Raad de problemen van de interne markt bespreken en stemmen over een resolutie waarin de standpunten van het Parlement worden uiteengezet.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending