Verbind je met ons

Single Market

De Europese interne markt wordt 30

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Dit jaar viert de EU de 30th verjaardag van de eengemaakte markt – een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de Europese integratie en een van de belangrijkste drijfveren ervan. De Europese interne markt, opgericht op 1 januari 1993, maakt het mogelijk dat goederen, diensten, mensen en kapitaal vrij door de EU kunnen circuleren, waardoor het leven van mensen gemakkelijker wordt en nieuwe kansen voor bedrijven ontstaan.

Al meer dan 30 jaar heeft de interne markt geleid tot een ongekende marktintegratie tussen de economieën van de lidstaten, die als motor voor groei en concurrentievermogen heeft gediend en de economische en politieke macht van Europa op mondiaal niveau heeft ondersteund. Het speelde ook een sleutelrol bij het versnellen van de economische ontwikkeling van nieuwe lidstaten die tot de EU zijn toegetreden, het wegnemen van toetredingsdrempels en het stimuleren van groei.

Meer recentelijk is de eengemaakte markt essentieel geweest om Europa te helpen omgaan met de COVID-19-pandemie en de energiecrisis als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Het behoud en de versterking van de integriteit van de interne markt blijft essentieel om Europa in staat te stellen op gecoördineerde wijze op nieuwe uitdagingen te reageren en het concurrentievermogen van de Europese economieën te blijven ondersteunen.

Dankzij de interne markt heeft de EU het leven van alle Europeanen kunnen verbeteren, onder meer door: 

  • De overgang naar een groenere en meer digitale economie versnellen: De Europese Green Deal is de groeistrategie van de EU. Gebaseerd op die van de EU Geschikt voor 55 en Digitaal decennium stelt de EU een regelgevingskader op om de groene en digitale transitie van Europa te ondersteunen. De industriestrategie begeleidt de EU-industrie bij deze transities. De eengemaakte markt helpt ook om de voortdurende beschikbaarheid van essentiële inputs voor onze bedrijven te waarborgen, met inbegrip van kritieke grondstoffen en geavanceerde technologieën zoals halfgeleiders.
  • Garandeert hoge veiligheid en toonaangevende wereldwijde technologische standaarden: Dankzij de EU-wetgeving kunnen consumenten erop vertrouwen dat alle producten op de interne markt veilig zijn en gebaseerd zijn op hoge normen op het gebied van milieu, arbeid, persoonsgegevens en mensenrechten. Deze regels en normen worden vaak over de hele wereld toegepast, waardoor het Europese bedrijfsleven een voorsprong krijgt op de concurrentie en Europa's positie in de wereld wordt versterkt, terwijl tegelijkertijd een race naar de top op het gebied van normen wordt aangemoedigd. Vandaag de dag is de EU een mondiale normbepaler.
  • Reageren op recente crises met ongekende snelheid en vastberadenheid: Het aanpakken van recente crises zoals de COVID-19-pandemie en de huidige energiecrisis is afhankelijk van een gemeenschappelijke en gecoördineerde Europese aanpak. Door tijdens COVID-19 de binnengrenzen open te houden en de goede werking van de eengemaakte markt te waarborgen, konden vaccins, medische uitrusting en ander kritiek materiaal de behoeftigen bereiken. Vandaag is de reactie van Europa op de energiecrisis gebaseerd op de REPowerEU plan, dat steunt op de kracht van de interne markt voor de EU om gezamenlijk meer gediversifieerde energiebronnen aan te schaffen en de ontwikkeling en toepassing van schone en hernieuwbare energie aanzienlijk te versnellen. Dit heeft er al toe geleid dat de EU minder afhankelijk is geworden van Russische fossiele brandstoffen.

Om ervoor te zorgen dat de interne markt een gemeenschappelijk goed blijft dat alle mensen in de EU ten goede komt, werkt de Commissie voortdurend aan de ontwikkeling ervan op nieuwe gebieden en zorgt ze ervoor dat de regels die al van kracht zijn in de praktijk werken. Daartoe werkt de Commissie nauw samen met de overheidsinstanties van de lidstaten, die samen verantwoordelijk zijn voor de effectieve handhaving van de regels van de interne markt. 

In december 2022, tijdens de kick-off van de reeks evenementen ter gelegenheid van de 30th verjaardag van de interne markt presenteerde de Commissie een analytisch papier over de toestand van de eengemaakte markt 30 jaar na de totstandkoming ervan en de rol ervan als aanjager van de weerbaarheid van de EU. In de loop van 2023 zullen er tal van debatten, tentoonstellingen en campagnes worden georganiseerd in samenwerking met belanghebbenden in de hele EU om de successen van de eengemaakte markt te promoten en burgers te betrekken bij het bespreken van de toekomst ervan. In dit verband zal de Commissie een mededeling uitbrengen waarin de belangrijke verwezenlijkingen en voordelen van de eengemaakte markt worden belicht, terwijl ook de lacunes in de uitvoering en toekomstige prioriteiten voor de eengemaakte markt worden geïdentificeerd om een ​​sleutelrol te blijven spelen.

Achtergrond

advertentie

De interne markt werd opgericht op 1 januari 1993. Het volgde op de ondertekening van het Verdrag van Maastricht op 7 februari 1992. Aanvankelijk bestond de interne markt uit 12 EU-landen: België, Denemarken, Duitsland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Vandaag omvat de interne markt 27 lidstaten, evenals IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, met gedeeltelijke toegang voor Zwitserland.

Voor meer informatie 

30th verjaardag van de interne markt

Factsheet

Verzameling van video's over de interne markt

De interne markt is het grootste handelsblok ter wereld. Het is al dertig jaar het fundament van de EU. Het biedt kansen voor miljoenen bedrijven en voor consumenten in Europa. De afgelopen twee jaar hebben we laten zien dat het vermogen van Europa om schokken op te vangen en crises te boven te komen, afhangt van een sterke interne markt. Daarom hebben we een noodinstrument voor de interne markt voorgesteld om samen actie te kunnen ondernemen. Om ervoor te zorgen dat het ook werkt in tijden van crisis.Margrethe Vestager, Executive Vice-President for a Europe Fit for the Digital Age - 01/01/2023

De interne markt is veel meer dan alleen een wettelijk kader – of zelfs een markt. We moeten dit formidabele bezit voortdurend behouden, verbeteren en opnieuw uitvinden. Ten eerste door ervoor te zorgen dat de regels die we collectief hebben afgesproken ook collectief worden toegepast. Ten tweede door het MKB centraal te stellen in het concurrentievermogen van Europa. Ten derde door ervoor te zorgen dat mensen en bedrijven toegang hebben tot de goederen en diensten die ze nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben. De interne markt gaf de Europese Unie een continentale schaal en daardoor het vermogen om zichzelf op het wereldtoneel te projecteren. De eengemaakte markt bestaat vandaag dertig jaar en geeft me vertrouwen en vastberadenheid om de uitdagingen die voor ons liggen het hoofd te bieden.Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt - 30/01/01

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending