Verbind je met ons

Europese Investeringsbank

Kris Peeters benoemd tot nieuwe vicepresident van de Europese Investeringsbank

gepubliceerd

on

Kris Peeters is benoemd tot vice-president en lid van het directiecomité van de Europese Investeringsbank (EIB). Hij treedt vandaag in functie en bekleedt de Benelux-zetel in het directiecomité van de EIB.

De Raad van gouverneurs van de EIB benoemde de heer Peeters, de Belgische nationaliteit, op voorstel van de regering van het Koninkrijk België en met instemming van de EIB-aandeelhouder die het land deelt met het Groothertogdom Luxemburg en het Koninkrijk der Nederlanden.

Bij toetreding tot de EIB Kris Peeters merkte op: “Ik ben zeer vereerd om lid te worden van de Europese Investeringsbank, de EU-bank, vooral op een moment dat de Bank haar inspanningen om de klimaatverandering te beperken, versnelt. Het is duidelijk dat dit engagement er is om te blijven en ik kijk ernaar uit om een ​​verschil te maken met het team aan het roer van de EU-klimaatbank. Daarbij zal ik bijzondere aandacht besteden aan mobiliteit, een gebied waarop belangrijke en innovatieve veranderingen voor ons liggen, terwijl ik ook de veiligheid en defensie nauwlettend volg, evenals de operaties in de ASEAN-landen. Ik ben ook verheugd dat ik kan bijdragen aan de herstelinspanningen van de Bank bij het aanpakken van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie in Europa."

Tot zijn benoeming tot ondervoorzitter was de heer Peeters sinds 2019 lid van het Europees Parlement. De heer Peeters heeft een lange politieke carrière, die begon in 2004, toen hij Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur werd. Vervolgens was hij minister-president van Vlaanderen van 2007 tot 2014 en was hij vice-premier en minister van economie en werkgelegenheid in de Belgische federale regering van premier Charles Michel (2014-2019). Voorafgaand aan zijn politieke carrière bekleedde de heer Peeters leidende functies bij UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers en KMO's (1991-2004). De heer Peeters studeerde filosofie en rechten aan de Universiteit Antwerpen en behaalde een diploma fiscaliteit en boekhouding aan de Vlerick Business School Gent.

Het directiecomité is het permanente collegiale uitvoerende orgaan van de EIB, bestaande uit een president en acht vice-voorzitters. De leden van het directiecomité worden benoemd door de raad van bestuur - de ministers van economie en financiën van de EU-lidstaten van 27.

Onder het gezag van Werner Hoyer, president van de EIB, houdt het directiecomité collectief toezicht op de dagelijkse gang van zaken van de EIB en op de voorbereiding en uitvoering van de besluiten van de raad van bestuur, met name met betrekking tot het opnemen en verstrekken van leningen.

Achtergrondinformatie:

De Europese Investeringsbank (EIB) is de instelling voor langlopende leningen van de Europese Unie, eigendom van haar lidstaten. Het stelt langetermijnfinanciering beschikbaar voor gezonde investeringen om bij te dragen aan de beleidsdoelstellingen van de EU.

 

Verder lezen

Bedrijf

Gemeente Madrid over verbetering van de dienstverlening aan kwetsbare mensen

gepubliceerd

on

De Europese investeringsadvieshub, gefinancierd door de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB), zal de gemeente Madrid adviseren over een project ter verbetering van de bijstand aan kwetsbare mensen die in tijdelijke huisvesting verblijven. EIB-deskundigen zullen de gemeente Madrid een haalbaarheidsstudie bezorgen over de lancering van een obligatie voor sociale impact, een innovatieve financieringsoplossing die erop gericht is kwetsbare groepen onafhankelijk te maken.

Executive Vice President Valdis Dombrovskis zei: “De advieshub van het investeringsplan is een belangrijk instrument gebleken om investeringsprojecten van de grond te krijgen. Dankzij de technische bijstand die het biedt, zal de gemeente Madrid daklozen de helpende hand kunnen bieden die ze nodig hebben om toegang te krijgen tot nieuwe kansen en om hun situatie te veranderen. De Europese Commissie is er trots op dit sociale project te steunen, dat het potentieel heeft om een ​​enorm verschil te maken in het leven van velen. "

Meer informatie kunt u vinden in de persbericht.

Verder lezen

Bedrijf

#InvestmentPlan ondersteunt Europa's eerste eigen batterij gigafabriek in #Zweden

gepubliceerd

on

De Europese Investeringsbank (EIB) investeert $ 350 miljoen (ongeveer € 300 miljoen) ter ondersteuning van de financiering van Europa's eerste zelfgekweekte gigafabriek voor lithium-ionbatterijcellen, Northvolt Ett, in Noord-Zweden. Dankzij de schone energiebasis in de regio kan Northvolt 100% hernieuwbare energie gebruiken in haar productieprocessen. De financiering wordt ondersteund door het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI), de belangrijkste pijler van het investeringsplan voor Europa.

Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de European Battery Alliance, zei: “De EIB en de Commissie zijn strategische partners onder de EU Battery Alliance, die nauw samenwerken met de industrie en de lidstaten om Europa stevig op weg te helpen naar mondiaal leiderschap in deze strategische sector. Northvolt was een van onze koplopers, met de bedoeling om Europa's eerste zelfgekweekte Gigafactory voor lithium-ion batterijcellen te bouwen, met een minimale ecologische voetafdruk. Door dit state-of-the-art project te steunen, bevestigen we ook ons ​​voornemen om de veerkracht en strategische autonomie van Europa in belangrijke industrieën en technologieën te vergroten. "

Het persbericht is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen.. De projecten en overeenkomsten goedgekeurd voor financiering in het kader van het investeringsplan zal naar verwachting 514 miljard euro aan investeringen mobiliseren, waarvan 14.3 miljard euro in Zweden. 

Verder lezen

Oostenrijk

Investeringsplan ondersteunt #CleanEnergyProjects in Spanje en Oostenrijk  

gepubliceerd

on

De Europese Investeringsbank (EIB) financiert twee projecten voor schone energie: a zonne-energiecentrale in Spanje en twee windparken in Oostenrijk. Beide financieringsovereenkomsten worden ondersteund door het Europees Fonds voor strategische investeringen. De eerste is een overeenkomst van € 43.5 miljoen voor de bouw en exploitatie van de 200 MWp Cabrera fotovoltaïsche zonne-energiecentrale, de grootste fabriek in Andalusië.

De centrale zal voldoende schone energie leveren om bijna 145,000 huishoudens per jaar te voorzien en 350 banen te creëren in de bouwfase. De tweede is € 63 miljoen aan financiering voor de bouw en exploitatie van twee nieuwe windparken in Oostenrijk (Prinzendorf III en Powi V) met een totale capaciteit van ongeveer 43.6 MW.

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: "Investeren in hernieuwbare energiebronnen is cruciaal om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen en klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050. Deze nieuwe EU-steun die vandaag wordt aangekondigd, zal schone energie opleveren voor duizenden extra huishoudens in Spanje en Oostenrijk."

Sinds mei 2020 heeft het Europees Fonds voor strategische investeringen 486 miljard euro aan investeringen in de hele EU gemobiliseerd, waarvan 54.8 miljard euro in Spanje en 59.8 miljard euro in Oostenrijk, en 1.2 miljoen start-ups en kleine en middelgrote bedrijven ondersteund.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending