Verbind je met ons

Digitale technologie

Europese politieke leiders denken na over hoe ze tegen TikTok moeten optreden

DELEN:

gepubliceerd

on

De komende verkiezingen zullen een proeftuin blijken te zijn voor de manier waarop Brussel en de EU-lidstaten kunnen omgaan met de voortdurende druk van extremistische groeperingen en externe actoren bij het verspreiden van desinformatie.

Veel EP-leden hebben hun bezorgdheid geuit over het vermogen van het sociale-mediaplatform om valse informatie te verspreiden, vooral onder jonge kiezers. Ursula von der Leyen, de lijsttrekker van de centrumrechtse Europese Volkspartij, zal in de aanloop naar de verkiezingen afzien van TikTok, zo bevestigde haar campagneteam.

EP-leden uit verschillende landen voerden aan dat het toenemende aantal TikTok-gebruikers als percentage van de totale EU-bevolking een gevaar zou kunnen vormen voor de komende verkiezingen, vooral met de opkomst van extreemrechtse groeperingen.

Anderen, zoals Renew-leden, zeggen dat een mogelijk verbod op het TikTok-platform onderdeel moet zijn van een breder publiek debat. “We hebben een onderzoek laten doen door het Europees Parlement over waar jongeren in alle lidstaten naar kijken en ik denk dat als we kijken naar waar jongeren hun informatie vandaan halen, een heel groot deel van hun informatie niet alleen van TikTok komt, maar ook van Instagram, dat er geen enkel probleem mee heeft zich te verbinden met China en anderen”, zei een RENEW-lid van het EP.

Een Roemeens Europarlementariër zegt dat een mogelijk verbod op TikTok in Roemenië tijdens de verkiezingscampagne antidemocratisch zou zijn. “Wat betreft het beperken van TikTok denk ik dat we onszelf nu, tijdens de campagne, een aantal vragen moeten stellen. Dat wil zeggen: als de heersende coalitie TikTok nu wil verbieden, omdat het hen niet uitkomt, moet ik toegeven dat Hoewel ik het gevaar met betrekking tot China begrijp, lijkt het mij dat ze dingen proberen te bemachtigen die hen ongemakkelijk maken, inclusief oppositiepartijen, dus deze maatregel zou ik in deze periode als enigszins antidemocratisch beschouwen moet onderdeel zijn van een breder publiek debat en moet je niet doen omdat je plotseling, van de ene op de andere dag, een communicatiekanaal niet leuk vindt, omdat je een enquête hebt gezien”, besluit het Europarlementariër.

Het debat over TikTok duurt al enkele maanden. In een recent verkiezingsdebat zei Von der Leyen dat de Europese Commissie zich bewust is van het ‘gevaar van TikTok’ en herinnerde ze eraan dat de instelling die zij leidt de eerste was die het installeren van de applicatie op zakelijke apparaten verbood. Het standpunt komt in een tijd waarin de spanningen tussen China en het Westen toenemen, waarbij de Verenigde Staten ook overwegen om TikTok te verbieden vanwege hun banden met de Chinese regering.

advertentie

Onder haar mandaat benadrukte Von der Leyen dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het reguleren van digitale diensten, om de verantwoordelijkheid van onlineplatforms te waarborgen en om te voorkomen dat digitale markten door grote bedrijven worden gemonopoliseerd. Voorafgaand aan de ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping benadrukken deze verklaringen de zorgen van de EU over cyberveiligheid en de bescherming van de gegevens van haar burgers. 

Met deze ontwikkelingen blijft de toekomst van TikTok in Europa onzeker, en de politieke beslissingen die zullen volgen op de Europese verkiezingen zullen cruciaal zijn bij het bepalen of de app op het continent zal blijven opereren of aan strenge beperkingen zal worden onderworpen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending