Verbind je met ons

Digitale technologie

Het versterken van het Europese leiderschap op het gebied van kunstmatige intelligentie

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Raad heeft een politiek akkoord bereikt over een verordening om de doelstellingen van de European High Performing Computer Joint Undertaking (EuroHPC) uit te breiden, gericht op het versterken van Europa's leiderschap op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De verordening voegt een extra doelstelling voor de Gemeenschappelijke Onderneming toe: het ontwikkelen en exploiteren van AI-fabrieken ter ondersteuning van een ecosysteem voor kunstmatige intelligentie in de Unie.

AI-fabrieken zullen entiteiten zijn die een AI-supercomputerservice-infrastructuur leveren. De verordening zal de supercomputercapaciteit van de Unie ook verder beschikbaar maken voor innovatieve Europese AI-startups om hun modellen te trainen.

Eenheid is de kracht van Europa, en samen hebben we grote doelen bereikt. We hebben dit gezien bij de ontwikkeling van onze supercomputers van wereldklasse, en nu willen we de resultaten van deze krachtige machines verbeteren via een betrouwbare AI. De belangrijkste doelstellingen van ons politieke akkoord zijn het lanceren van onze start-ups op het gebied van kunstmatige intelligentie in de eerste divisie van deze cruciale technologie, het ondersteunen van een zeer concurrerend en innovatief AI-ecosysteem en het versterken van de technologische autonomie van de EU.
Willy Borsus, vice-president van Wallonië, minister van Economie, Onderzoek en Innovatie, Digitaal, Landbouw, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening

Het door de Commissie voorgestelde amendement verruimt het toepassingsgebied van de verordening waarin de doelstellingen van de EuroHPC Joint Undertaking zijn vastgelegd, een structuur die in 2018 is opgericht om het voortouw te nemen op het gebied van Europese supercomputing. Momenteel heeft de EuroHPC JU negen supercomputers aangeschaft, verspreid over Europa. 

Het voorstel van de Commissie bouwt voort op het werk van de bestaande gemeenschappelijke onderneming door AI-fabrieken op te nemen. Deze entiteiten moeten AI-supercomputerdiensten leveren met een infrastructuur die onder meer bestaat uit een AI-supercomputer, een bijbehorend datacentrum en AI-georiënteerde supercomputerdiensten, die beschikbaar zullen worden gesteld aan innovatieve AI-Europese startups. om hun modellen te trainen.

De Raad steunt de hoofddoelstellingen van het voorstel, maar introduceert verschillende amendementen. Het akkoord van de Raad zorgt er met name voor dat de activiteiten die onder de AI-fabrieken vallen, eerlijke toegangsmogelijkheden bieden tot de voor AI geoptimaliseerde supercomputers, waardoor deze worden opengesteld voor een groter aantal publieke en particuliere gebruikers. De verordening vermeldt start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen expliciet als mogelijke begunstigden van de AI-supercomputers. Ze zullen gebruik kunnen maken van de one-stop-shop die elke hostingentiteit creëert om de toegang tot zijn ondersteunende diensten te vergemakkelijken.

advertentie

Het standpunt van de Raad roept de raad van bestuur van EuroHPC op om speciale toegangsvoorwaarden voor de AI-supercomputers vast te stellen, inclusief specifieke toegang voor start-ups en kmo's. Na het vandaag bereikte politieke akkoord kunnen ontvangende entiteiten een financiële bijdrage van de Unie ontvangen die tot 50% van de aanschafkosten van AI-supercomputers en tot 50% van hun exploitatiekosten (inclusief de kosten van AI-georiënteerde supercomputerdiensten) dekt ). Het eigendom van de AI-geoptimaliseerde supercomputers kan vijf jaar nadat de machine een acceptatietest heeft doorstaan, worden overgedragen aan de hostingentiteiten.

Ten slotte stelt de verordening dat de AI-supercomputers in de eerste plaats moeten worden gebruikt voor het ontwikkelen, testen, evalueren en valideren van grootschalige AI-trainingsmodellen voor algemene doeleinden en opkomende AI-toepassingen, en voor het verder ontwikkelen van AI-oplossingen in de Uni. Joint Undertaking coördineert de inspanningen van haar leden om van Europa een wereldleider op het gebied van supercomputers te maken. De belangrijkste doelstellingen van de EuroHPC Joint Undertaking zijn het ontwikkelen, inzetten, uitbreiden en onderhouden van het supercomputing-, quantum computing- en data-infrastructuur-ecosysteem van de EU; de ontwikkeling van componenten, technologieën en kennis van supercomputersystemen ondersteunen; het gebruik van die supercomputerinfrastructuur verbreden; en de ontwikkeling van belangrijke HPC-vaardigheden voor de Europese wetenschap en industrie ondersteunen. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending