Verbind je met ons

Digitale economie

Europese digitale identiteit: gemakkelijke online toegang tot belangrijke diensten 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Verbeterde regels voor de Europese digitale identiteit - een persoonlijke digitale portemonnee voor EU-burgers - zullen het voor mensen gemakkelijker maken om toegang te krijgen tot openbare diensten en om onlinetransacties te doen, Maatschappij.

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie zijn meer openbare en particuliere diensten digitaal geworden. Dit vereist veilige en betrouwbare digitale identificatiesystemen. Tijdens de plenaire zitting half maart zal het Europees Parlement zijn standpunt over de voorgestelde update van het kader voor Europese digitale identiteit.

Lees meer over de digitale transformatie, een van de prioriteiten van de EU.

Wat is de Europese digitale identiteit?

De Europese digitale identiteit (eID) maakt de wederzijdse erkenning van nationale elektronische identificatieschema's over de grenzen heen mogelijk. Het stelt EU-burgers in staat zichzelf online te identificeren en te authenticeren zonder een beroep te hoeven doen op commerciële aanbieders. Het geeft mensen ook toegang tot onlinediensten uit andere EU-landen met behulp van hun nationale elektronische identiteitskaart.

Wat zijn de voordelen van de Europese digitale identiteit?

De Europese Digitale Identiteit kan worden gebruikt voor:

advertentie
  • Publieke diensten zoals het opvragen van geboorteakten, medische attesten, het doorgeven van een adreswijziging
  • Een bankrekening openen
  • Belastingaangifte doen
  • Aanmelden voor een universiteit in eigen land of in een ander EU-land
  • Het bewaren van een medisch recept dat overal in Europa gebruikt kan worden
  • Je leeftijd bewijzen
  • Auto huren met digitaal rijbewijs
  • Inchecken in een hotel
Verbeterde regels

De 2014 Verordening elektronische identificatie, authenticatie en vertrouwensdiensten (eIDAS). vereist dat EU-landen nationale regelingen voor elektronische identificatie opstellen die voldoen aan bepaalde technische en veiligheidsnormen. Deze nationale regelingen worden vervolgens gekoppeld, zodat mensen hun nationale elektronische identiteitskaart kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot onlinediensten in andere EU-landen.

In 2021 heeft de Europese Commissie een voorstel voortbouwend op het eIDAS-kader, met als doel om tegen 80 ten minste 2030% van de mensen in staat te stellen een digitale identiteit te gebruiken om toegang te krijgen tot belangrijke openbare diensten over de EU-grenzen heen.

Het rapport over de voorgestelde update, dat was aangenomen door de commissie industrie, onderzoek en energiebenadrukt hoe belangrijk het is ervoor te zorgen dat nationale systemen met elkaar samenwerken, eenvoudig te gebruiken zijn en dat mensen controle hebben over hun persoonsgegevens.

Bekijk meer EU-maatregelen om de digitale economie te stimuleren

Europese digitale identiteit 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending