Verbind je met ons

Digitale economie

Enquête over de Digital Services Act: EU-burgers willen het recht om anoniem digitale diensten te gebruiken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Internetgebruikers moeten het recht krijgen om anoniem gebruik te maken van digitale diensten, d.w.z zonder dat hun persoonlijke gegevens worden verzameld. Volgens een representatieve opiniepeiling uitgevoerd door YouGov onder 10,064 EU-burgers in december 2021 is 64% van de respondenten voorstander van een dergelijk recht (met 21% tegen).[1]

Volgende week stemmen Europarlementariërs over hun definitieve standpunt over de Digital Services Act. Op verzoek van de Commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) wordt gestemd over een amendement over de invoering van het recht op anoniem gebruik van digitale diensten.

Voor de opiniepeiling is aan burgers uit Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Spanje, Zweden en België gevraagd of zij vinden dat internetgebruikers het recht zouden moeten hebben om digitale diensten anoniem (dus zoveel mogelijk zonder dat hun persoonsgegevens worden verzameld) of niet.

De peiling is uitgevoerd in opdracht van Piratenpartij Europarlementariër dr. Patrick Breyer (Piratenpartij), die als rapporteur voor de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) deelneemt aan de onderhandelingen over de Digital Services Act. Het onderzoek werd gefinancierd door zijn groep, de Groenen/Europese Vrije Alliantie. In een commentaar op het onderzoeksresultaat legt Breyer uit:

"Het Europees Parlement moet reageren op de constante dataschandalen en datacriminaliteit online om onze burgers beter te beschermen. Alleen niet-verzamelde gegevens zijn veilige gegevens! Dit werd onlangs aangetoond door het lekken van onnodig verzamelde mobiele telefoonnummers van 500 miljoen Facebook-gebruikers. Een recht op anonimiteit beschermt ook kwetsbare groepen tegen online discriminatie. Volgende week moet het Europees Parlement de kans grijpen om tegemoet te komen aan de vraag van burgers om hun digitale privacy beter te beschermen."

Achtergrond

De Digital Services Act (DSA) biedt Europa de kans om wereldwijde normen voor digitale rechten vast te stellen.

advertentie

In de afgelopen jaren zijn bij tal van datalekken persoonlijke gegevens van gebruikers, zoals huisnummers en locatiegegevens, gelekt naar criminelen. Zo werden in 2021 de privé-telefoonnummers van 533 miljoen Meta/Facebook-gebruikers op een hackerforum gepubliceerd. Meta/Facebook had deze nummers onnodig verzameld. De gegevens vergemakkelijken misdaden en stellen gebruikers bloot aan risico's zoals sim-swapping, phishing-aanvallen en stalking.

Dergelijke gegevensschandalen zouden kunnen worden voorkomen als gebruikersgegevens niet onnodig worden verzameld. De Commissie LIBE wil in de Wet digitale dienstverlening het recht om digitale diensten waar redelijkerwijs mogelijk is anoniem te gebruiken en te betalen, invoeren. De huidige onderzoeksresultaten laten nu brede steun zien voor deze eis.

[1] https://www.patrick-breyer.de/wp-content/uploads/2022/01/20220111_Presentation_YouGov_DSA_Poll.pdf
[2] Resoluties van het Europees Parlement van 20 oktober 2020, paragraaf 18 en https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0272_EN.html, punt 37.

Overzichtspagina over de Wet Digitale Diensten

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending