Verbind je met ons

Digitale economie

Digitale contracten: EU-regels inzake digitale inhoud en verkoop van goederen treden in werking

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Per 1 januari nieuwe EU-regels voor digitale inhoud en in de verkoop van goederen in de aanvraag ingevoerd. Voortaan zullen consumenten en bedrijven gemakkelijker digitale inhoud, digitale diensten en goederen en 'slimme goederen' in de hele EU kunnen kopen en verkopen. Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: "2022 begint met een zeer positieve noot voor consumenten en bedrijven in de EU. EU-consumenten hebben nu dezelfde rechten in geval van problemen of defecten met digitale inhoud, digitale diensten of slimme producten als met andere goederen, waar ze die goederen en diensten ook hebben gekocht in de EU. Onze geharmoniseerde regels versterken niet alleen de rechten van consumenten, ze zullen bedrijven ook aanmoedigen om hun goederen en diensten in de hele EU te verkopen door rechtszekerheid te bieden. Dit zal consumenten helpen bij miljoenen dagelijkse transacties. Ik roep de lidstaten die de nieuwe regels nog niet hebben omgezet op om dit onverwijld te doen.”

Met de nieuwe regels voor digitale contracten zullen consumenten worden beschermd wanneer digitale inhoud (bijv. gedownloade muziek of software) en digitale diensten defect zijn. Ze hebben wettelijk recht op een oplossing, bijvoorbeeld een prijsverlaging of het contract beëindigen en geld terugkrijgen. De richtlijn betreffende de verkoop van goederen zal consumenten hetzelfde beschermingsniveau bieden wanneer zij vanuit de hele EU of in een winkel online winkelen, en zal betrekking hebben op alle goederen, inclusief goederen met digitale componenten (bijvoorbeeld een slimme koelkast). De nieuwe regels handhaven de minimumgarantieperiode van twee jaar vanaf het moment dat de consument het goed ontvangt en voorzien in een periode van één jaar voor de omgekeerde bewijslast ten gunste van de consument. In de praktijk betekent dit dat het gedurende het eerste jaar aan de verkoper is om te bewijzen dat het goed vanaf het begin niet defect was.

De meeste lidstaten hebben zowel de richtlijn inzake digitale inhoud als de richtlijn betreffende de verkoop van goederen volledig omgezet. De Commissie zal de omzetting voor de overige lidstaten nauwlettend volgen. Er lopen namelijk al verschillende inbreukprocedures tegen lidstaten die hun omzettingsmaatregelen nog niet hebben aangemeld. Meer informatie vindt u op de pagina's op digitale contractregels en in de factsheet (Engels).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending