Verbind je met ons

Digitale economie

'Het is belangrijk om de vervuiling in onze digitale omgeving weg te werken' Schaldemose

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie interne markt en consumentenbescherming (IMCO) heeft haar standpunt ingenomen over het voorstel voor de Digital Services Act (DSA). Hoofdverslaggever Christel Schaldemose (S&D, DK) vergeleek de huidige situatie met de strijd tegen milieuvervuiling.

Ze zei dat de voorstellen van het Parlement in overeenstemming waren met de onthullingen van Facebook-klokkenluider Frances Haugen: “We openen de zwarte doos met algoritmen. We suggereren dat de zeer grote online platforms de verspreiding van illegale inhoud moeten beoordelen, maar ook inhoud die mogelijk in strijd is met hun eigen voorwaarden. en andere inhoud die een negatieve impact kan hebben.”

De DSA heeft tot doel de verantwoordelijkheids- en aansprakelijkheidsregels voor aanbieders van intermediaire diensten, en in het bijzonder online platforms, te verbeteren. Zeer grote onlineplatforms (VLOP's) zullen onderworpen zijn aan specifieke verplichtingen vanwege de risico's die ze met zich meebrengen bij de verspreiding van zowel illegale als schadelijke inhoud.

"De DSA brengt EU-technische regelgeving de 21e eeuw binnen en het wordt hoog tijd", zei Schaldemose; ze ging verder met het opsommen van enkele van de negatieve effecten: "algoritmen dagen onze democratieën uit door haat en verdeeldheid te verspreiden, technische reuzen dagen ons gelijke speelveld uit en online marktplaatsen dagen onze normen voor consumentenbescherming en productveiligheid uit. Dit moet stoppen. Daarom bouwen we aan een nieuw raamwerk, zodat wat offline illegaal is, ook illegaal online is.”

advertentie

Commissievoorzitter Anna Cavazzini (Groenen/EFA, DE) voegde toe: “In plaats van dat platforms de regels dicteren, zal de DSA uitleggen hoe om te gaan met illegale inhoud en inhoudsmoderatie. Aanvullende regels voor zeer grote platforms, zoals risicobeoordeling en audits, zullen de consumenten, onze samenlevingen en onze democratieën ten goede komen. De stemming in de commissie van vandaag maakt de weg vrij voor een stemming door de leden van het Europees Parlement in de plenaire vergadering van januari en vervolgens de start van de onderhandelingen met de Raad. Als een van de meest uitgebreide wetgevingen van deze zittingsperiode over digitaal beleid, ben ik blij dat we compromissen hebben gevonden die een brede meerderheid kan steunen."

Deel dit artikel:

advertentie
advertentie

Trending