Verbind je met ons

Data

Europese Commissie keurt nieuwe instrumenten voor veilige uitwisseling van persoonsgegevens goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft twee reeksen modelcontractbepalingen aangenomen, één voor gebruik tussen verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers en één voor de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen. Ze weerspiegelen nieuwe vereisten onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en houden rekening met het Schrems II-arrest van het Hof van Justitie, waardoor een hoog niveau van gegevensbescherming voor burgers wordt gegarandeerd. Deze nieuwe instrumenten zullen Europese bedrijven meer juridische voorspelbaarheid bieden en met name kmo's helpen om te zorgen voor naleving van de vereisten voor veilige gegevensoverdracht, terwijl gegevens vrijelijk over de grenzen heen kunnen reizen, zonder juridische belemmeringen.

Waarden en Transparantie Vice-president Vera Jourová zei: “In Europa willen we open blijven en gegevens laten stromen, op voorwaarde dat de bescherming meegaat. De gemoderniseerde modelcontractbepalingen zullen helpen om dit doel te bereiken: ze bieden bedrijven een nuttig instrument om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wetgeving inzake gegevensbescherming, zowel voor hun activiteiten binnen de EU als voor internationale doorgiften. Dit is een noodzakelijke oplossing in de onderling verbonden digitale wereld waar het overbrengen van gegevens een klik of twee kost.”

Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: "In onze moderne digitale wereld is het belangrijk dat gegevens met de nodige bescherming kunnen worden gedeeld - binnen en buiten de EU. Met deze versterkte clausules geven we meer veiligheid en rechtszekerheid aan bedrijven voor gegevensoverdrachten. Na de uitspraak van Schrems II was het onze plicht en prioriteit om met gebruiksvriendelijke tools te komen waar bedrijven volledig op kunnen vertrouwen. Dit pakket zal bedrijven aanzienlijk helpen om te voldoen aan de AVG.”

Meer informatie is beschikbaar hier.

Data

Spionage en datadiefstal, de Europese strijd

gepubliceerd

on

Terwijl het aanhoudende conflict over gegevensbescherming nieuwe hoogten bereikt, worstelt Europa nog steeds met het vinden van passende oplossingen om zichzelf en zijn burgers te beschermen tegen diefstal, gebruik en misbruik van privégegevens.

Verder lezen

Data

De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit legt Booking.com een ​​boete van € 475,000 op

gepubliceerd

on

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft Booking.com een ​​boete van € 475,000 opgelegd voor een datalek waarbij criminelen toegang hebben gekregen tot de persoonsgegevens van meer dan 4,000 klanten, waaronder het verkrijgen van de creditcardgegevens van bijna 300 gebruikers van de populaire reissite.

De criminelen haalden inloggegevens naar de accounts van medewerkers van 40 hotels in de Verenigde Arabische Emiraten.

Phishing

"Klanten van Booking.com liepen het risico hier te worden overvallen", zegt Monique Verdier, vice-president van de Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit. "Zelfs als de criminelen geen creditcardgegevens hebben gestolen, maar alleen iemands naam, contactgegevens en informatie over zijn of haar hotelboeking. De oplichters gebruikten die gegevens voor phishing."

"Door telefonisch of per e-mail te doen alsof ze bij het hotel horen, probeerden ze geld van mensen af ​​te pakken. Dat kan heel aannemelijk zijn als zo'n oplichter precies weet wanneer je welke kamer hebt geboekt. En vraagt ​​of je voor die nachten wilt betalen. de schade kan dan aanzienlijk zijn ”, aldus Verdier.

Booking.com is op 13 januari op de hoogte gesteld van het datalek, maar heeft het niet gemeld binnen de verplichte termijn van drie dagen na het ontdekken van een datalek. In plaats daarvan wachtten ze nog eens 22 dagen.

"Dit is een ernstige overtreding", zei Verdier. "Een datalek kan helaas overal gebeuren, ook als je goede voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Maar om schade bij je klanten en herhaling van zo'n datalek te voorkomen, moet je dit op tijd melden. Snelheid is erg belangrijk." 

Verder lezen

Data

Europese strategie voor data: wat de leden willen

gepubliceerd

on

Lees hoe EP-leden de EU-regels voor het delen van niet-persoonlijke gegevens willen vormgeven om innovatie en economie te stimuleren en tegelijkertijd de privacy te beschermen.

Gegevens vormen de kern van de digitale transformatie van de EU die alle aspecten van de samenleving en de economie beïnvloedt. Het is nodig voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, een van de prioriteiten van de EU, en biedt aanzienlijke kansen voor innovatie, herstel na de Covid-19-crisis en groei, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en groene technologieën.

Lees meer over big data kansen en uitdagingen.

Reageren op de Europese Commissie Europese strategie voor dataRiep de commissie industrie, onderzoek en energie van het Parlement op tot wetgeving gericht op mensen op basis van Europese waarden van privacy en transparantie, waardoor Europeanen en in de EU gevestigde bedrijven kunnen profiteren van het potentieel van industriële en openbare gegevens in een rapport dat op 24 februari 2021 is aangenomen.

De voordelen van een data-economie in de EU

De leden zeiden dat de crisis heeft aangetoond dat er behoefte is aan efficiënte datawetgeving die onderzoek en innovatie ondersteunt. Er bestaan ​​al grote hoeveelheden kwaliteitsgegevens, met name niet-persoonlijke - industriële, openbare en commerciële - in de EU en het volledige potentieel ervan moet nog worden verkend. De komende jaren zullen er veel meer data worden gegenereerd. Europarlementariërs verwachten dat de datawetgeving helpt om dit potentieel aan te boren en data beschikbaar te maken voor Europese bedrijven, inclusief kleine en middelgrote ondernemingen, en onderzoekers.

Door de gegevensstroom tussen sectoren en landen mogelijk te maken, kunnen Europese bedrijven van elke omvang innoveren en floreren in Europa en daarbuiten, en wordt de EU een leider in de data-economie.

De Commissie voorspelt dat de data-economie in de EU zou kunnen groeien van € 301 miljard in 2018 tot € 829 miljard in 2025, waarbij het aantal dataprofessionals zal stijgen van 5.7 naar 10.9 miljoen.

Europa's mondiale concurrenten, zoals de VS en China, innoveren snel en passen hun manieren van gegevenstoegang en -gebruik toe. Om een ​​leider in de data-economie te worden, moet de EU een Europese manier vinden om potentieel te ontketenen en normen vast te stellen.

Regels ter bescherming van privacy, transparantie en grondrechten

EP-leden zeiden dat regels gebaseerd moeten zijn op privacy, transparantie en respect voor grondrechten. Het gratis delen van gegevens moet beperkt blijven tot niet-persoonlijke gegevens of onomkeerbaar geanonimiseerde gegevens. Individuen moeten de volledige controle hebben over hun gegevens en worden beschermd door EU-regels voor gegevensbescherming, met name de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De commissie riep de Commissie en de EU-landen op om met andere landen samen te werken aan mondiale normen om de waarden en beginselen van de EU te bevorderen en ervoor te zorgen dat de markt van de Unie concurrerend blijft.

Europese dataruimtes en big data-infrastructuur

De EP-leden riepen op om het vrije verkeer van gegevens het leidende principe te zijn en drongen er bij de Commissie en de EU-landen op aan om sectorale dataruimtes te creëren die het delen van gegevens mogelijk maken volgens gemeenschappelijke richtlijnen, wettelijke vereisten en protocollen. In het licht van de pandemie zeiden EP-leden dat speciale aandacht moet worden geschonken aan de gemeenschappelijke Europese ruimte voor gezondheidsgegevens.

Aangezien het succes van de datastrategie grotendeels afhangt van de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur, riepen de leden op tot versnelling van technologische ontwikkelingen in de EU, zoals cyberbeveiligingstechnologie, optische vezels, 5G en 6G, en verwelkomden zij voorstellen om de rol van Europa op het gebied van supercomputers en kwantumcomputers te versterken . Ze waarschuwden dat de digitale kloof tussen regio's moet worden aangepakt om gelijke kansen te garanderen, vooral in het licht van het herstel na Covid.

Milieuvoetafdruk van big data

Hoewel gegevens het potentieel hebben om groene technologieën en de Het doel van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te zijnis de digitale sector verantwoordelijk voor meer dan 2% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Naarmate het groeit, moet het zich concentreren op het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk en het verminderen van E-waste, Zeiden de leden.

EU-wetgeving inzake gegevensuitwisseling

De Commissie heeft in februari 2020 een Europese gegevensstrategie gepresenteerd. De strategie en het witboek over kunstmatige intelligentie zijn de eerste pijlers van de digitale strategie van de Commissie.

Lees meer over kunstmatige intelligentie kansen en wat het Parlement wil.

De commissie industrie, onderzoek en energie verwacht dat het rapport zal worden meegenomen in de nieuwe Datawet die de Commissie in de tweede helft van 2021 zal presenteren.

Het Parlement werkt ook aan een rapport over de Wet gegevensbeheer die de Commissie in december 2020 heeft gepresenteerd als onderdeel van de strategie voor gegevens. Het heeft tot doel de beschikbaarheid van gegevens te vergroten en het vertrouwen in het delen van gegevens en in tussenpersonen te versterken.

Het Parlement zal in maart tijdens een plenaire vergadering over het commissieverslag stemmen.

Een Europese strategie voor data 

Data Governance Act: Europese data governance 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending