Verbind je met ons

Consumenten

Nieuwe regels voor consumentenkredieten in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Vanaf zondag 19 november nieuw EU-regels inzake consumentenkrediet om consumenten te beschermen, treedt in werking. Consumenten die hun projecten en goederen via kredieten financieren, zullen zich voortaan beter bewust zijn van de kosten waarmee zij worden geconfronteerd en beter beschermd zijn tegen de risico's van nieuwe vormen van kredieten die online worden aangeboden, zoals Buy Now Pay Later-regelingen. Of consumenten nu een auto leasen, hun online aankopen financieren, hun vakanties of projecten die verband houden met de renovatie van huizen, met de nieuwe wetgeving is het minder waarschijnlijk dat ze een overmatige schuldenlast zullen krijgen.  

Waarden en transparantie Vicepresident Vera Jourová (afgebeeld) zei: “Consumentenkredieten kunnen veel klanten helpen allerlei soorten goederen en projecten te betalen. Als de kosten van het krediet echter buitensporig hoog zijn, de voorwaarden onduidelijk zijn of de gevolgen niet zorgvuldig worden beoordeeld, wordt het krediet een risico. Nu de regels vandaag van kracht worden, maken we het voor consumenten gemakkelijker om dergelijke risico’s te vermijden en veilig te blijven.”     

Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: “De digitalisering heeft de kredietsector ingrijpend veranderd. De nieuwe regels maken de weg vrij voor de toekomst en gaan belangrijke uitdagingen aan, zoals de nieuwe manieren om informatie digitaal vrij te geven en de kredietwaardigheid van consumenten te beoordelen, en ervoor te zorgen dat snelle kredietoplossingen die online floreren dezelfde bescherming bieden als traditionele kredietvormen.” 

De lidstaten zijn verplicht de richtlijn uiterlijk 20 november 2025 in nationaal recht om te zetten. Meer informatie over de EU-regels inzake consumentenkredieten is beschikbaar. hier

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending