Verbind je met ons

Concurrentie

De Commissie aanvaardt toezeggingen van Apple om de toegang tot 'tap and go'-technologie op iPhones te openen

DELEN:

gepubliceerd

on

The European Commission has made commitments offered by Apple legally binding under EU antitrust rules. The commitments address the Commission’s competition concerns relating to Apple’s refusal to grant rivals access to a standard technology used for contactless payments with iPhones in stores (‘Near-Field-Communication (NFC)’ or ‘tap and go’).

The Commission’s competition concerns

Apple Pay is Apple’s own mobile wallet used to allow iPhone users to pay with their devices in stores and online. Apple’s iPhones run exclusively on Apple’s operating system ‘iOS’. Apple controls every aspect of its ecosystem, including access conditions for mobile wallet developers.

The Commission preliminarily found that Apple has significant market power in the market for smart mobile devices and a dominant position on the in-store mobile wallet market on iOS. Apple Pay is the only mobile wallet that may access the NFC hardware and software (‘NFC input’) on iOS to make payments in stores, as Apple does not make it available to third-party mobile wallet developers.

In haar onderzoek heeft de Commissie voorlopig geconcludeerd dat Apple misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie door te weigeren de NFC-invoer op iOS aan concurrerende ontwikkelaars van mobiele portemonnees te leveren, terwijl deze toegang alleen aan Apple Pay werd voorbehouden.

The Commission’s preliminary view is that Apple’s refusal excluded Apple Pay’s rivals from the market and led to less innovation and choice for iPhone mobile wallets users.

Such behaviour may breach Article 102 of the Treaty on the Functioning of the European Union (‘TFEU’), which prohibits the abuse of a dominant position.

advertentie

Uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie Margrethe Vestager zei:

De Commissie heeft besloten de door Apple aangeboden toezeggingen te aanvaarden. Deze toezeggingen komen tegemoet aan onze voorlopige zorgen dat Apple mogelijk op illegale wijze de concurrentie voor mobiele portemonnees op iPhones heeft beperkt.

Voordat ik op de toezeggingen inga, zal ik onze voorlopige bevindingen beschrijven.

Apple heeft een gesloten ecosysteem rond zijn apparaten en hun besturingssystemen gebouwd.

And within this ecosystem, there are multiple markets for services. Among those services, are mobile payment apps – so-called ‘mobile wallets.’

Mobiele portemonnees maken betalingen mogelijk met een mobiel apparaat, in winkels en online. Ze integreren ook andere diensten, zoals klantenkaarten, contactloze tickets voor evenementen, instapkaarten of digitale identiteitsgegevens.

De afgelopen jaren zijn mobiele portemonnees aanzienlijk gegroeid. In Europa is het gebruik van mobiele portemonnees in winkels de afgelopen vier jaar verdrievoudigd.

Wat heeft Apple verkeerd gedaan?

In 2022, we raised concerns over Apple’s conduct. We did that in relation to its own mobile wallet solution. Our preliminary finding was that Apple abused its dominant position by restricting access to the technology needed to make payments by iPhones.

In Europe, the most widely available technology for mobile payments in stores is called ‘Near Field Communication’, or “NFC”. This technology enables wireless communication between a mobile phone and a store’s payments terminal. It allows you to ‘tap and go’ with your mobile phone.

NFC-technologie is niet door Apple ontwikkeld. Het is een gestandaardiseerde technologie. Het wordt gratis ter beschikking gesteld. Vergeleken met andere technologieën, zoals betalingen met QR-codes, zorgt dit voor de veiligste en meest naadloze mobiele betaalervaring. Het is de meest wijdverspreide oplossing in de EU.

Om levensvatbare mobiele betaalapps te ontwikkelen is toegang tot NFC-technologie daarom essentieel.

In ons onderzoek kwamen we tot drie voorlopige conclusies.

Ten eerste heeft Apple een belangrijke positie op de markt voor slimme mobiele apparaten.

Ten tweede is Apple dominant op de markt voor NFC-functionaliteiten en voor mobiele portemonnees voor iPhones.

Ten derde weigerde Apple toegang te geven tot de NFC-technologie op de iPhone aan concurrerende portemonnee-ontwikkelaars. In plaats daarvan heeft Apple het gebruik van de NFC-technologie op de iPhone voorbehouden aan zijn eigen mobiele portemonnee-oplossing.

Without access to the iPhone’s NFC functionalities, competitors cannot reach Apple users. So, iPhone users can only pay with the ‘tap and go’ function with Apple Pay. They cannot pay with other wallets.

Dit gedrag verhinderde dat ontwikkelaars nieuwe en concurrerende mobiele portemonnees aan iPhone-gebruikers konden aanbieden.

Door anderen uit te sluiten, heeft Apple zijn eigen mobiele portemonnee op oneerlijke wijze beschermd tegen concurrentie.

Onze voorlopige bevinding was daarom dat Apple misbruik maakte van zijn dominante positie door te weigeren de NFC-technologie aan concurrerende ontwikkelaars van mobiele portemonnees te leveren.

Door concurrenten van de markt uit te sluiten, kan dit een negatief effect hebben gehad op de innovatie. Deze vermindering van keuze en innovatie is schadelijk. Het is schadelijk voor de consument en is illegaal volgens de mededingingsregels van de EU.

Om deze zorgen weg te nemen, heeft Apple eerder dit jaar een reeks toezeggingen gedaan.

De afgelopen maanden hebben we het pakket getest. We kregen feedback of de remedies konden werken. Als ze onze zorgen konden wegnemen. 

De kwestie wekte veel belangstelling. Veel banken, app-ontwikkelaars, kaartuitgevers en financiële verenigingen hebben ons hun feedback gegeven. We hebben deze opmerkingen zeer aandachtig bekeken en Apple gevraagd hun toezeggingen te verbeteren. Vervolgens bood Apple verbeterde oplossingen aan. En hier zijn we vandaag, waardoor deze oplossingen bindend zijn voor Apple.

De toezeggingen brengen belangrijke veranderingen met zich mee in de manier waarop Apple in Europa opereert, ten voordele van concurrenten en klanten.

Ten eerste verbindt Apple zich ertoe mobiele portemonnees van derden toegang te geven tot NFC-functionaliteit. Deze toegang zal gratis zijn.

It will take place in what is called “Host Card Emulation mode”. This is a software solution that allows rival wallets to make secure NFC payments. Apple Pay, on the other hand, relies on access to the hardware “secure element” in the iPhone. We accept Apple’s commitment because it offers an equivalent solution in terms of security and user experience. And it is easier to implement both for Apple and wallet developers. Indeed, other wallets already use this solution in an Android environment.

Second, Apple committed to enable access to important functionalities available on iPhones. This includes Double-Click and Face ID. iPhone users will be able to double-click the side button of their iPhones to launch their preferred payment application. Competing wallets will also be able to use Face ID, Touch ID and passcode to verify users’ identities.

Ten derde zal Apple gebruikers ook in staat stellen de portemonnee van hun keuze tot standaardoptie op hun iPhones te maken. Dit wordt ook wel het instellen van de standaardoptie genoemd.

Deze verplichtingen zijn van toepassing op gebruikers die zijn geregistreerd in de Europese Economische Ruimte, ook wanneer zij naar het buitenland reizen.

En Apple zal ontwikkelaars er niet van weerhouden NFC-betalingen te combineren met andere toepassingen, bijvoorbeeld ov-kaarten, toegangscontrole, concertkaartjes en digitale identiteitsreferenties. Alles wat je in een portemonnee kunt hebben.

Apple heeft tot de 25th van juli om hun toezeggingen na te komen. Vanaf deze datum kunnen ontwikkelaars een mobiele portemonnee op de iPhone aanbieden met dezelfde ‘tap and go’-ervaring die tot nu toe is voorbehouden aan Apple Pay.

The commitments would remain in force for ten years. Apple’s compliance will be ensured by a monitoring trustee. And there will be a fast dispute resolution mechanism, which will also allow for an independent review of Apple’s implementation.

Today’s commitments end our Apple Pay investigation.

Thanks to these commitments, iPhone users will be able to use their preferred mobile wallet for payments in stores. They will be able to do so while enjoying all the iPhone’s functionalities, including tap-and-go, Double-Click and FaceID.

Finally, the commitments will apply in parallel to Apple’s obligations under other regulations.

De Europese Centrale Bank bevestigde haar steun voor deze toezeggingen. De toezeggingen doen geen afbreuk aan verdere verplichtingen die mogelijk van toepassing zijn in het kader van de digitale euro, die afzonderlijk zullen worden geregeld.

Apple heeft ook verplichtingen op grond van de Digital Markets Act. De DMA vereist inderdaad dat poortwachters zorgen voor effectieve interoperabiliteit met hardware- en softwarefuncties die zij binnen hun ecosystemen gebruiken. Dit omvat toegang tot NFC-technologie voor mobiele betalingen.

Today’s decision therefore concerns business practices that are covered by the DMA: in-store payments with iPhone using NFC technology.

De toezeggingen brengen ook meer met zich mee dan wat de DMA vereist. Ze omvatten bijvoorbeeld mechanismen voor monitoring en geschillenbeslechting. Wij zijn benieuwd naar de implementatie in de praktijk. Deze bepalingen zullen ons daarbij helpen.

Dit toont aan dat handhaving van de antitrustregels hand in hand gaat met de DMA.

Vanaf nu kan Apple zijn controle over het iPhone-ecosysteem niet langer gebruiken om andere mobiele portemonnees uit de markt te houden. Concurrerende portemonnee-ontwikkelaars, maar ook consumenten, zullen profiteren van deze veranderingen, waardoor innovatie en keuze ontstaan, terwijl de betalingen behouden blijven 

De verbintenissen

To address the Commission’s competition concerns, Apple initially offered the following commitments:

 • To allow third-party wallet providers access to the NFC input on iOS devices free of charge, without having to use Apple Pay or Apple Wallet. Apple will enable access to NFC in Host Card Emulation mode (‘HCE’). HCE allows to securely store payment credentials and complete transactions using NFC, without relying on an in-device secure element.
 • Het toepassen van een eerlijke, objectieve, transparante en niet-discriminerende procedure en geschiktheidscriteria om NFC-toegang te verlenen aan externe ontwikkelaars van mobiele portemonnee-apps.
 • To enable users to easily set an HCE payment app as their default app for payments in stores and to use relevant functionalities such as Field Detect (which opens the user’s default payment app when a locked iPhone is presented to an NFC reader), Double-click (which launches the default payment app when double clicking the phone’s side or home button), and authentication tools such as Touch ID, Face ID, and device passcode.
 • To establish a monitoring mechanism and separate dispute settlement system to allow for independent review of Apple’s decisions restricting access.
 • To apply the above-mentioned commitments to all third-party mobile app developers established in the European Economic Area (‘EEA’) and to all iOS users with an Apple ID registered in the EEA, also while traveling temporarily outside the EEA.

Tussen 19 januari 2024 en 19 februari 2024, the Commission market tested Apple’s commitments and consulted all interested third parties to verify whether they would remove its competition concerns. In light of the outcome of this market test, Apple amended the initial proposal and committed:

 • Om de mogelijkheid uit te breiden om betalingen met HCE-betaalapps te initiëren op andere branchegecertificeerde terminals, zoals telefoons van verkopers of apparaten die als terminal worden gebruikt (zogenaamde SoftPOS), als dit is ingeschakeld.
 • Om expliciet te erkennen dat HCE-ontwikkelaars er niet van worden weerhouden de HCE-betalingsfunctie te combineren met andere NFC-functionaliteiten of use-cases.
 • To remove the requirement for developers to have a licence as a Payment Service Provider (‘PSP’) or a binding agreement with a PSP to access the NFC input.
 • Om NFC-toegang mogelijk te maken voor ontwikkelaars om vooraf betaalapps te bouwen voor externe aanbieders van mobiele portemonnees.
 • Om de HCE-architectuur bij te werken om te voldoen aan de evoluerende industriestandaarden die door Apple Pay worden gebruikt, en om standaarden te blijven updaten, zelfs als deze niet langer door Apple Pay worden geïmplementeerd, onder bepaalde voorwaarden.
 • Om ontwikkelaars in staat te stellen gebruikers te vragen eenvoudig hun standaard betalingsapp in te stellen en gebruikers om te leiden naar de standaard NFC-instellingenpagina, waardoor standaardbetalingen met slechts een paar klikken mogelijk zijn.
 • Om te voldoen aan dezelfde industriestandaardspecificaties als ontwikkelaars van HCE-betaalapps en om vertrouwelijke informatie te beschermen die is verkregen in de context van een audit.
 • Om de termijnen voor het oplossen van geschillen te verkorten. Bovendien bood Apple aanvullende onafhankelijkheids- en procedurele garanties voor de monitoring trustee.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending