Verbind je met ons

Concurrentie

Vestager beschuldigt Apple ervan zijn rol als poortwachter op de markt voor muziekstreaming te misbruiken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie beschuldigt Apple van misbruik van hun positie als poortwachter op de markt voor muziekstreaming.

In haar 'verklaring van bezwaar' zegt de Commissie dat ontwikkelaars van muziekstreamingapps die gebruikers van Apple-apparaten (iPhone, iPad) willen bereiken, Apple Store moeten gebruiken en een commissie van 30% moeten betalen voor alle abonnementen. Ze zijn ook verplicht om de 'anti-stuurbepalingen' van Apple te volgen, die ontwikkelaars beperken in het informeren van consumenten over alternatieve aankoopmogelijkheden buiten apps. 

Executive Vice President Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid, zei: "Onze voorlopige bevinding is dat Apple een poortwachter is voor gebruikers van iPhones en iPads via de App Store. Met Apple Music concurreert Apple ook met aanbieders van muziekstreaming. Door strikte regels op te stellen voor de App Store die concurrerende muziekstreamingdiensten benadelen, ontneemt Apple gebruikers goedkopere muziekstreamingkeuzes en verstoort de concurrentie. Dit wordt gedaan door hoge commissies in rekening te brengen voor elke transactie in de App Store voor rivalen en door hen te verbieden hun klanten te informeren over alternatieve abonnementsopties.”

Markus Ferber, Europarlementariër, woordvoerder van de Europese Volkspartij voor economische zaken, verwelkomde de ontwikkeling: “Er is altijd een groot risico op misbruik voor een platformexploitant als Apple om de voorkeur te geven aan zijn eigen diensten op zijn platform in vergelijking met concurrerende diensten. 

“Apple gebruikt zijn App Store al een tijdje om zijn concurrenten op afstand te houden door middel van onbetrouwbare contractuele clausules en exorbitante vergoedingen. Door gebruik te maken van deze concurrentiebeperkende praktijken, voorkomen poortwachters zoals Apple dat er überhaupt echte concurrentie ontstaat.”

Lang geleden

advertentie

Ferber noemde de actie van de Commissie ook veel te laat: “Het heeft jaren geduurd voordat de EU-mededingingsautoriteiten hun zaakjes op orde hadden. De concurrenten van Apple hebben intussen de klappen moeten opvangen. We moeten dringend overstappen van ex-post mededingingshandhaving naar ex-ante preventie van marktmisbruik. De Wet digitale markten kan daarbij een krachtig instrument zijn.”

Deel dit artikel:

Trending