Verbind je met ons

Antitrust

Antitrust: De Commissie voert onaangekondigde inspecties uit in de online voedselbezorgsector

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie voert onaangekondigde inspecties uit bij bedrijven die actief zijn in het online bestellen en bezorgen van voedsel, boodschappen en andere consumptiegoederen in twee lidstaten.

De Commissie maakt zich zorgen dat de betrokken bedrijven mogelijk de antitrustregels van de EU hebben overtreden die kartels en restrictieve zakelijke praktijken verbieden (Artikel 101 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie).

De inspecties van vandaag worden uitgevoerd in de context van een onderzoek waarvoor de Commissie inspecties heeft uitgevoerd 2022. De ambtenaren van de Commissie werden vergezeld door hun collega's van de relevante nationale mededingingsautoriteiten.

De reikwijdte van het onderzoek, dat aanvankelijk ook betrekking had op vermeende markttoewijzingen, is nu uitgebreid tot aanvullend gedrag in de vorm van zogenaamde 'no-stroperij'-overeenkomsten en de uitwisseling van commercieel gevoelige informatie.

Onaangekondigde inspecties zijn een voorbereidende stap in de richting van het onderzoeken van vermoedelijke concurrentiebeperkende praktijken. Het feit dat de Commissie dergelijke inspecties uitvoert, betekent niet dat de bedrijven zich schuldig maken aan concurrentiebeperkend gedrag, en loopt ook niet vooruit op de uitkomst van het onderzoek zelf.

Er bestaat geen wettelijke termijn voor het voltooien van onderzoeken naar concurrentieverstorend gedrag. De duur ervan hangt af van een aantal factoren, waaronder de complexiteit van elke zaak, de mate waarin de betrokken ondernemingen samenwerken met de Commissie en de uitoefening van de rechten van verdediging.

Op grond van het clementieprogramma van de Commissie kunnen bedrijven die betrokken zijn geweest bij een geheim kartel immuniteit tegen boetes of aanzienlijke verlagingen van de boetes krijgen in ruil voor het melden van het gedrag en het samenwerken met de Commissie gedurende het gehele onderzoek. Individuen en bedrijven kunnen kartel- of ander concurrentiebeperkend gedrag op anonieme basis melden via het klokkenluidersinstrument van de Commissie. Nadere informatie over de Commissie clementie programma en klokkenluidersinstrument is beschikbaar op DG Concurrentie van de.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending