Verbind je met ons

Landbouw

Antitrust: Commissie raadpleegt belanghebbenden over duurzaamheidsovereenkomsten in de landbouw

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie nodigt stakeholders zoals primaire producenten, verwerkers, fabrikanten, groothandels, retailers en inputleveranciers uit om hun ervaringen te delen met afspraken die gericht zijn op het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen in de agrofoodketens. Het EU-recht verbiedt over het algemeen overeenkomsten tussen bedrijven die de concurrentie beperken, zoals overeenkomsten tussen concurrenten die leiden tot hogere prijzen of lagere hoeveelheden. Het Europees Parlement en de Raad van de EU hebben onlangs echter aangenomen een nieuwe afwijking die dergelijke beperkingen in overeenkomsten in de landbouwsector mogelijk maakt als ze onmisbaar zijn om duurzaamheidsnormen te bereiken die hoger zijn dan de bindende EU- of nationale normen. De Commissie raadpleegt belanghebbenden om inzicht te krijgen in de soorten duurzaamheidsovereenkomsten die zij tot dusver hebben ontwikkeld of zouden willen ontwikkelen, de mogelijke concurrentiebeperkingen die uit dergelijke overeenkomsten zouden kunnen of kunnen voortvloeien, evenals de mogelijke impact van dergelijke samenwerking op het aanbod, de prijzen en innovatie. Alle belanghebbenden worden uitgenodigd om hun mening te geven over de Commission’s consultation website until 23 May 2022. The Commission will carefully review all input and will publish the stakeholders’ submissions, a summary of the main findings and conclusions on the consultation website. The Commission envisages to have a public consultation on the draft guidelines in 2023. A press release is available online..

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending