Verbind je met ons

Business

Investeringsfonds Ras Al Khaimah in gebreke

DELEN:

gepubliceerd

on

Pogingen om de eigendom van het Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace Hotel, beheerd door de Marriott Group, over te dragen in een kennelijke poging om handhavingsmaatregelen te voorkomen.

Farhad Azima, een luchtvaartbestuurder en staatsburger van de Verenigde Staten van Amerika heeft bij het Georgische Hooggerechtshof een aanvraag ingediend voor de erkenning van een bevel van ongeveer £8.9 miljoen van het Hooggerechtshof van Engeland en Wales tegen de Ras Al Khaimah staatsinvesteringsfonds, Ras Al Khaimah Investment Authority (“RAKIA”). RAKIA is de eigenaar van een Georgische dochteronderneming, Ras Al Khaimah Investment Authority Georgia LLC (“RAKIA Georgië”) die tot vorige week eigenaar was van het Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace Hotel, beheerd door de Marriott Group.

De heer Azima heeft geprobeerd te voorkomen dat RAKIA zijn Georgische bezittingen, waaronder het Sheraton Grand Tbilisi, zou verkopen, maar vorige week heeft RAKIA dit voor 44.8 miljoen dollar overgedragen aan Tbilisi Hotels Holding LLC, in een kennelijke poging om handhavingsmaatregelen te voorkomen. De directeuren van de nieuwe entiteit zijn echter allemaal ook directeuren van RAKIA Georgia en Senior Executives bij RAK Hospitality Holding LLC, waaronder Alison Jayne Grinnell, hun Chief Executive Officer, Stefan Johann Hanekom, hun Chief Financial Officer, en Donald William Bremner, hun Chief Operating Officer.

De heer Azima merkte op:

“Het is schandelijk dat het staatsinvesteringsfonds Ras Al Khaimah niet bereid is zijn door de Engelse rechtbank opgelegde schulden te betalen. Het is nu bijna acht maanden geleden dat ze mij aanzienlijke bedragen schuldig waren en ik heb geen andere keus dan de schuld af te dwingen. Als het staatsinvesteringsfonds van Ras Al Khaimah geen respect heeft voor de rechtsstaat, werpt dat een schaduw over het investeringsklimaat in het emiraat. Van eigenaar veranderen is een grove poging om handhaving te omzeilen, maar dat zal niet lukken. Wij waarschuwen eventuele derde partijen om RAKIA niet te helpen bij het weggooien van activa.”

In 2016 klaagde RAKIA de heer Azima aan bij het Engelse Hooggerechtshof, op basis van bepaalde documenten die waren verkregen uit 30 GB aan privé- en vertrouwelijke gegevens die van de heer Azima waren gehackt en online waren gepubliceerd. De heer Azima wierp tegen dat RAKIA verantwoordelijk was voor het hacken en publiceren van zijn gegevens.

advertentie

In de daaropvolgende vier jaar kwam bewijs aan het licht dat RAKIA en zijn adviseurs privédetectives hadden ingeschakeld om de heer Azima te hacken, verslag uit te brengen over de inhoud van zijn gegevens en deze online vrij te geven. Eén onderzoeker gaf het hacken toe en nam samen met anderen deel aan een samenzwering om dit te verdoezelen: getuigen werden omgekocht, openbaarmaking werd opzettelijk achtergehouden, misleidend bewijsmateriaal werd

Er werd gerepeteerd, onder meer op een 'meineedschool' gerund door een Dechert LLP-advocaat in een luxe Zwitsers hotel, en er werd vals bewijsmateriaal voorgelegd aan het Engelse Hooggerechtshof.

In juni 2022 schreef RAKIA, in het licht van het nieuwe bewijsmateriaal, een brief aan het Engelse Hooggerechtshof waarin zij verklaarde dat zij geen verdere rol in de procedure zou spelen. RAKIA bevestigde dat zij elk vonnis dat tegen haar zou worden uitgesproken, zou honoreren.

RAKIA heeft vervolgens verschillende rechterlijke bevelen overtreden, onder meer door geen openbaarmaking te doen en geen verweer te voeren. Op verzoek van de heer Azima heeft het Engelse Hooggerechtshof bij beschikking van 3 oktober 2023 een vonnis uitgesproken tegen RAKIA en de heer Azima schadevergoedingskosten en rente toegekend ter waarde van ongeveer £ 8.9 miljoen.

RAKIA heeft geen enkele betaling aan de heer Azima gedaan en blijft in strijd met het besluit van oktober 2023. De heer Azima onderneemt daarom handhavingsmaatregelen in Georgië en wereldwijd om te voorkomen dat RAKIA zijn bezittingen van de hand doet.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending