Verbind je met ons

Zakelijk

Q3 2023: Bedrijfsfaillissementen gedaald, registraties gestegen

DELEN:

gepubliceerd

on

In het derde kwartaal van 2023 is het aantal faillissementsverklaringen gedaald van EU de activiteiten daalden met 5.8% vergeleken met het voorgaande kwartaal. Over het geheel genomen is het aantal faillissementsverklaringen in 2023 hoger geweest sinds de periode vóór de pandemie (dat wil zeggen het vierde kwartaal van 2019). 

In dezelfde periode zijn de registraties van nieuwe bedrijven voor het derde kwartaal op rij licht gestegen. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar stegen ze met 0.7%. Over het algemeen is het aantal bedrijfsregistraties in het tweede en derde kwartaal van 2023 hoger geweest dan in de periode 2015-2022. 

Deze informatie is afkomstig van gegevens over bedrijfsregistraties en faillissementen vandaag gepubliceerd door Eurostat. Sinds februari 2023 bevat de database van Eurostat ook maandelijkse gegevens over bedrijfsregistraties en faillissementen voor landen die vrijwillig maandelijkse informatie doorgeven.

Dit artikel presenteert een handvol bevindingen uit de meer gedetailleerde Statistics Explained artikel

Lijngrafiek: Registratie van bedrijven en aangiften van faillissementen in de EU Q1 2015 - 03 2023 (seizoengecorrigeerde gegevens; 2015=100)

Bron dataset: sts_rb_q

Het aantal faillissementen nam toe op het gebied van informatie en communicatieatie activiteiten

Als we specifiek kijken naar de faillissementen per activiteit, noteerden de meeste sectoren van de economie in het derde kwartaal van 2023 een daling van het aantal faillissementen vergeleken met het voorgaande kwartaal. Transport en opslag was de sector met de grootste daling (41.3%), gevolgd door accommodatie en voedseldiensten (-28.4%) en onderwijs, gezondheidszorg en sociale activiteiten (-12.3%). De sectoren die stijgingen noteerden waren informatie en communicatie (+25.3%), industrie (+4.6%) en bouw (+0.1%).

advertentie
Lijngrafiek, tijdlijn: Aangiften van faillissementen in de EU, per activiteit, Q1 2015 tot Q3 2023 (voor seizoensinvloeden gecorrigeerde gegevens; 2015=100)

Bron dataset: sts_rb_q

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 vóór de pandemie was het aantal faillissementsverklaringen in het derde kwartaal van 2023 in de helft van de sectoren van de economie hoger. Accommodatie- en voedingsdiensten, informatie en communicatie, onderwijs, gezondheidszorg en sociale activiteiten en financiële, verzekerings- en vastgoedactiviteiten registreerden allemaal een hoger aantal faillissementen in het derde kwartaal van 2023, vergeleken met het vierde kwartaal van 2019. 

In de overige vier sectoren van de economie was het aantal faillissementsverklaringen daarentegen lager dan in het vierde kwartaal van 2019 vóór de pandemie: de handel, de industrie, het transport en de opslag, en de bouw. 

Lijngrafiek, tijdlijn: Aangiften van faillissementen in de EU, per activiteit, Q1 2015 tot Q3 2023 (voor seizoensinvloeden gecorrigeerde gegevens; 2015=100)

Bron dataset: sts_rb_q

Meer informatie

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending