Verbind je met ons

Business

Wie koopt de activa van VW in Rusland?

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In 2007 werd de Volkswagen-fabriek gelanceerd in Kaluga in SKD-formaat en twee jaar later begon de volledige productiecyclus. De capaciteit is 225 duizend auto's per jaar. Maar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd het werk van de fabriek opgeschort en toen overwoog Volkswagen Group de fabriek in Kaluga te verkopen.

Zoals gemeld door “Izvestia”, de belangrijkste kanshebber voor de aankoop van de Kaluga-fabriek was de Avilon-autodealerholding, de eigen dealer van Volkswagen, en na de terugtrekking uit de Russische markt was dit een duidelijk concurrentievoordeel.

Avilon is een grote Russische dealer van luxe auto's met een omzet van 86,9 miljard roebel. En het is de dealer die auto's kan verkopen en bedienen, maar ze niet kan produceren. De aankoop van de fabriek is een kans voor de dealer om de capaciteiten tegen een lage prijs te kopen en ze tegen een hogere prijs te verkopen. De verkoopkorting bij verkoop van het bedrijf bij het verlaten van Rusland mag niet minder bedragen dan 50% van de prijs vermeld in de laatste jaarrekening van het bedrijf.

De Avilon-holding levert auto's voor bijna alle Russische veiligheidsdiensten, waaronder het parket van de procureur-generaal, de federale beschermingsdienst, de nationale garde, de onderzoekscommissie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De oprichters van Avilon - Alexander Varshavsky en Kamo Avagumyan krijgen overheidscontracten voor honderden miljoenen roebels. Volgens de controledienst van Russische en buitenlandse tegenpartijen Kontur.Focus verkocht Avilon voor tientallen miljarden roebels auto's aan Russische veiligheidsdiensten.

Avagumyan is sinds 2008 een officiële vertegenwoordiger van de Armeense procureur-generaal in Rusland, waardoor hij persoonlijk kan communiceren met vertegenwoordigers van de parketten. Ook schreven de Russische media veel dat Kamo Avagumyan een goede relatie had met ex-procureur-generaal van Rusland Yuri Chaika en zijn familie en Sahak Karapetyan, die plaatsvervangend procureur-generaal was.

Nauwe banden tussen Avilon en de familieleden van de leiders van het Russische parket werden bevestigd tijdens het proces tegen Probusinessbank, wiens licentie in 2015 werd ingetrokken.

De journalisten van Fontanka.ru onthulden financiële interacties tussen Avilon en de familieleden van de leiders van het Russische parket. Avagumyan gaf bankiers contant geld in vreemde valuta, en in ruil daarvoor ontving hij promessen om het bedrag plus rente terug te betalen. Toen de vergunning van de bank werd ingetrokken, hadden Avagumyan en zijn bedrijf onbetaalde promessen voor ongeveer $ 100 miljoen.

Het management van Probusinessbank beschuldigde Avilon-functionarissen van bedreigingen en het initiëren van strafrechtelijke vervolging. Avilon en Avagumyan dienden een tegenvordering in waarin ze eisten het geld terug te geven. Tijdens het proces werden documenten en audio-opnamen van gesprekken gepresenteerd, wat wijst op nauwe financiële betrekkingen tussen de mede-eigenaren van Avilon en de familieleden van hooggeplaatste leiders van het Russische parket van de procureur-generaal.

Bovendien heeft de familie van de eigenaar van Avilon een gezamenlijk bedrijf met de familie van Chaika, zij zijn eigenaar van het luxe hotel Pomegranate Wellness Spa op het schiereiland Chalkidiki in Griekenland. Avagumyan is eigenaar van de helft van het Cypriotische bedrijf Amiensa Holdings, dat 42,5% van het Pomegranate Wellness Spa hotel bezit.

Avagumyan stelt dat zijn bedrijf op geen enkele manier gelieerd is aan de medewerkers van het parket of hun familieleden. Maar overheidscontracten voor tientallen miljarden roebels, een gezamenlijke onderneming en een rechtszaak met Probusinessbank roepen hier twijfels over op.
In maart 2022 kondigde Volkswagen de stopzetting van de autoproductie in Rusland aan, juist vanwege de Russische militaire operatie in Oekraïne. Maar nu verandert de verkoop van activa aan Avilon, die het Russisch-Oekraïense conflict ondersteunt en nauw samenwerkt met de veiligheidsdiensten van de Russische Federatie, in steun aan het agressorland.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending