Verbind je met ons

Zakelijk

Europa schiet zichzelf in de voet door Russisch rubber te verbieden

DELEN:

gepubliceerd

on

Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie beloofde om deze maand een nieuw pakket sancties tegen Rusland in te voeren, ter gelegenheid van de eenjarige verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne. Dit zou al het tiende pakket anti-Russische sancties zijn. Bijna elke maand worden er nieuwe sancties opgelegd, en elke keer moet de EU haar fantasie de vrije loop laten om met nieuwe mensen en entiteiten te komen om sancties op te leggen.

According to Interfax newswire, the new sanctions package may include a ban on the purchase of Russian synthetic rubber, which has been an important feedstock for European tire manufacturers. The initiative to ban Russian rubber apparently came from a competitor – Poland’s Synthos Group, which is working to expand its own rubber production.

Many tire plants – particularly in Italy, Germany, the Czech Republic, Hungary and Romania – aren’t quite happy with such overt lobbying. Their production process relies on certain grades of rubber supplied by Russia, which Synthos is unable to produce. Should Russian rubber be banned completely, these plants will have to find alternatives from suppliers located further away and pay a higher price, which may lead to economic losses.

De meeste Russische grondstoffen zoals olie, aardgas, kolen, staal, kunststoffen, hout enz. vallen al onder EU-beperkingen. Dit heeft geen significante impact gehad op Rusland, wiens bedrijven erin slaagden de export naar China en andere opkomende markten om te leiden, en evenmin dwong het het Kremlin om militaire acties in Oekraïne te stoppen. Integendeel, deze handelsbeperkingen veroorzaakten problemen voor Europa zelf, waardoor de energieprijzen stegen en bestaande toeleveringsketens werden verstoord.

Als gevolg hiervan zijn bedrijven als BASF, ArcelorMittal, Volkswagen en anderen geweest onlangs activiteiten in Europa afschalen en in plaats daarvan willen uitbreiden naar Noord-Amerika. Het volledige verbod op Russisch rubber kan een vergelijkbaar verwoestend effect hebben op Europese bandenfabrikanten in een tijd waarin de vraag in Europa al onder druk staat als gevolg van inflatie van de consumentenprijzen en problemen in de auto-industrie.

Heel wat Europese bandenmakers voelden vorig jaar al de angel. Onder politieke en publieke druk verlieten bedrijven, variërend van Michelin tot Nokian Tyres, Rusland, waar ze over hoogwaardige productiefaciliteiten beschikten. Ze gebruikten deze faciliteiten niet alleen als basis om de grote lokale markt te bevoorraden, maar ook om banden naar Europa te exporteren, waarbij ze profiteerden van de lage kosten van grondstoffen, elektriciteit en arbeid in Rusland.

Om de risico's in de toeleveringsketen te verminderen, begonnen sommige bandenproducenten in Europa vorig jaar ook zelfsancties op te leggen. Ze verminderden hun aankopen van synthetisch rubber uit Rusland en schakelden over op producten uit verder weg gelegen regio's zoals China, India en de VS, ook al zijn hun producten duurder vanwege hogere verzendkosten. Het aandeel van Russisch synthetisch rubber in de EU-invoer daalde van 53% in 2021 naar 30% vorig jaar. Tegelijkertijd ook de volumes van de Europese bandenproductie liet vallen te midden van kosteninflatie.

advertentie

Toch bleef economische efficiëntie voor veel Europese bandenfabrieken belangrijker dan politiek, en vanwege gunstige voorwaarden en technologisch gemak bleven ze synthetisch rubber uit Rusland kopen. Nu kan de EU hen dwingen de bestaande toeleveringsketen te veranderen en hogere kosten te dragen, waardoor de vraag naar hun product in gevaar komt.

Het idee om Rusland te straffen met een rubberverbod heeft misschien enige politieke betekenis, maar economisch kan het niet tegen kritiek. Het lijkt erop dat de EU zichzelf opnieuw in de voet kan schieten, haar eigen fabrikanten schade berokkent en Rusland ongedeerd laat.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending