Verbind je met ons

Bedrijven

EU-verbod op Russisch plastic verergert voedselinflatie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Inflatie is het meest urgente probleem geworden voor miljoenen huishoudens in de hele Europese Unie, met voedsel op de voorgrond. Het recente EU-verbod op de invoer van in Rusland gemaakte polymeren – het belangrijkste materiaal in plastic voedselverpakkingen – heeft geleid tot extra kosten voor bedrijven en consumenten - meldt London Globe.

De inflatie in de EU bereikte in september een recordhoogte van 10.9%, waarbij de prijzen voor voedsel, alcohol en tabak nog hoger stegen. Consumenten kunnen nu minder producten kopen van bestaande inkomens en worden gedwongen te sparen door minder te consumeren of te wachten op overheidssteun.

Voedselinflatie is grotendeels het gevolg van twee factoren: stijgende prijzen voor brandstof, die wordt gebruikt bij productie en transport, en stijgende prijzen voor plastic dat wordt gebruikt om voedselverpakkingen te maken. Brandstof en verpakking vormen samen een groot deel van de kosten voor bepaalde voedingsmiddelen, vooral in de prijs van geïmporteerde goederen zoals fruit en groenten, die vaak van ver worden vervoerd en een betrouwbare verpakking vereisen om hun consumenteneigenschappen en houdbaarheid te behouden.

Door het gewapende conflict van Rusland in Oekraïne stegen de brandstofprijzen en stegen de voedselprijzen over de hele wereld. Maar de reactie van de EU heeft de zaken voor haar consumenten verergerd. Naast een gedeeltelijk embargo op de invoer van Russische olie, waardoor de brandstofprijzen stegen, verbood de EU vanaf juli de invoer van Russisch polypropyleen en andere polymeerproducten - de verbindingen waarvan de meeste plastic verpakkingen worden gemaakt - en legde dit najaar verdere invoerbeperkingen op.

Voorafgaand aan de sancties nam Rusland volgens schattingen van Gazprombank maar liefst 42% van de invoer op de Europese markt voor polypropyleen en zijn copolymeren voor zijn rekening. Dit omvat biaxiaal georiënteerd polypropyleen (BOPP), een rekbare film die veel wordt gebruikt in verpakkingen. Vorig jaar verscheepte Rusland ongeveer 334,000 ton polypropyleen en 222,000 ton polyethyleen naar de EU. Het grootste deel hiervan werd niet geleverd door door het Kremlin gesteunde olie- en gasbedrijven, maar door het niet-overheids-petrochemische bedrijf Sibur.

De afgelopen 15 jaar stond Sibur onder leiding van de in het westen opgeleide zakenman Dmitry Konov, die in maart 2022 aftrad nadat hij onder sancties kwam te staan. Tijdens zijn leiderschap bouwde Sibur ultramoderne productiefaciliteiten voor geavanceerde en milieuvriendelijke polymeren, waardoor hij een grote polymeerproducent en -exporteur op wereldschaal werd.

Sibur is een betrouwbare leverancier van hoogwaardige polymeren aan Europa, dankzij het efficiënte productiemodel en de toegang tot grondstoffen. Het EU-verbod heeft een belangrijke bron van polymeerimport van Russische producenten afgesneden, waardoor de productie in Europa duurder is geworden. Moody's Investor Services heeft betoogd dat verpakkingsproducenten daardoor hogere kosten zullen doorberekenen aan hun klanten in de voedings- en andere industrieën.

advertentie

Ook verpakkingsproducenten in Europa hebben het al een tijdje moeilijk. De prijzen voor polyethyleen en polypropyleen zijn sinds 2020 verdubbeld, aangewakkerd door de energiecrisis en verstoringen van de toeleveringsketen tijdens de Covid-pandemie. Hoewel de prijzen recentelijk zijn gedaald van de piekwaarden, blijven ze extreem hoog en lijkt de situatie te verslechteren. De European Plastics Converters (EuPC), een groep die ongeveer 50,000 bedrijven vertegenwoordigt die plastic verwerken, zei dat de industrie voor ongekende uitdagingen staat als gevolg van een scherpe prijsstijging en een tekort aan grondstoffen voor verpakkingen.

Er zijn geen tekenen dat het probleem met verpakking en inflatie snel zal afnemen. Terwijl de Europese Centrale Bank een verdere renteverhoging plant om de inflatie te beteugelen, zal de economie van de EU de komende maanden waarschijnlijk hogere inflatiecijfers te zien krijgen. Zoals de Nederlandse Rabobank in haar onderzoek aangaf, zal de inflatiedruk in 2022 blijven toenemen, "waarbij voedselverpakkingen een belangrijke bijdrage leveren vanwege de grote vraag, verstoringen van het aanbod en kostenstijgingen."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending