Verbind je met ons

Bedrijven

Impact investeerders, je hebt niets te verliezen behalve je zenuwen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

2022 is tot nu toe niet vriendelijk geweest voor investeerders. Achterstanden in de toeleveringsketen, pieken in de vraag na Corona, wijdverbreide inflatie en een oorlog in het hart van Europa hebben ervoor gezorgd dat de al volatiele markten zijn ingezakt. Traditionele belanghebbenden, van particuliere beleggers tot durfkapitalisten, nemen voorzorgsmaatregelen, herbeoordelen portefeuilles en dwalen aan de voorzichtige kant. Stabiel traditioneel waardebeleggen is opnieuw een ruimte gaan vullen waar ambitieuze groeiaandelen waren gaan domineren, schrijft Merav Galili.

Maar zelfs in deze tumultueuze tijden is er één groep investeerders die moet niet op de rem zetten. In plaats daarvan moeten investeerders met sociale impact - afkomstig uit een unieke subsector van financiën die financiering verstrekt aan degenen die sociale en ecologische uitdagingen aanpakken - nu het gaspedaal in en doorgaan.

De reden hiervoor is simpel. Impactbeleggers zijn niet gericht op de expliciete bottom-line van kwantificeerbaar financieel rendement. Daarentegen proberen ze middelen en expertise om te buigen naar wat de VN Sustainable Development Goals (SDG's) heeft genoemd. Een groeiend aantal internationale investeerders kijkt verder dan de ARR-resultaten en moedigt bedrijven aan om verantwoordelijk te handelen om een ​​positieve impact te hebben op onze wereld.

De termen Environmental, Social en Governance (ESG), Socially Responsible Investing (SRI), Social Impact Investing (SII) en Sustainable Development Goals (SDG) worden vaak door elkaar gebruikt, waardoor verwarring ontstaat. In werkelijkheid heeft elk een andere betekenis, met significante en belangrijke nuances tussen elke term.

ESG is gericht op het beleid van een bedrijf ten aanzien van milieu-, sociale, ethische en bestuurspraktijken. SRI omvat het toevoegen van aanvullende duidelijke criteria met betrekking tot ethische overwegingen bij het analyseren van investeringen. SII (social impact investing, of kortweg 'impact investing'), richt zich op het koesteren van bedrijven die: zich hebben een positieve invloed op hun omgeving. De uitdaging is daarom hoe deze innovatie op te schalen en te verspreiden onder degenen die de voordelen het meest nodig hebben.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) bieden inderdaad een essentieel kader, bestaande uit 17 onderling verbonden wereldwijde doelen die zijn ontworpen als een "blauwdruk om een ​​betere en duurzamere toekomst voor iedereen te bereiken", om die impactbeleggen te begeleiden.


In de afgelopen jaren heeft impactbeleggen vanuit een innovatiehub en technologische grootmacht als Israël bewezen ongelooflijke waarde toe te voegen. Het centrum van creativiteit stelt de investeerder in staat om sterke lokale connecties te benutten met sociale ondernemers, innovators en investeerders, die allemaal deel uitmaken van het synergetische netwerk van startende naties in Israël; met name in de sectoren agrotech, gezondheid, onderwijs en werkgelegenheid, energie en water.

advertentie

Een synergetisch ecosysteem dat de investering ondersteunt, kan verder worden benut met behulp van een zogenaamd 'Incubatie- en distributiemodel'. Hiervoor is de opgebouwde lokale kennis en expertise van de ervaren investeerder nodig, terwijl de distributie onder een alliantie van bedrijven en besluitvormers in de doellanden wordt versneld.


Het integreren van maatschappelijk impactvolle technologieën in projecten door middel van risicogecorrigeerde en impactverhogende financiële pakketten kan daarom duurzame bedrijven creëren die zeer geschikt zijn om zowel winst te maken als maatschappelijke doelen te bereiken. Belangrijk is dat de gerealiseerde winsten dan kunnen zijn: herbelegd met als doel de bedrijvigheid uit te breiden en de maatschappelijke impact te vergroten. Het ecosysteem laten groeien, de impact vergroten.

Een bijzonder voorbeeld van een opwindende investering die wordt geïntegreerd in projecten in dit synergetische ecosysteem, is het Israëlische agritechbedrijf SupPlant.

SupPlant is een wereldleider in agrarische IOT (Internet of Things). Het AI-systeem gebruikt gevoelige sensoren om gegevens van planten en fruit te verzamelen en op elk moment aan de boer te rapporteren over de toestand van de plant. Het systeem analyseert de gegevens met behulp van geavanceerde algoritmen en vertaalt deze in eenvoudige, bruikbare irrigatieopdrachten, waardoor een gezond en stabiel gewas met minimaal waterverbruik in realtime wordt gegarandeerd.

In geval van nood of waarschuwing wordt de boer gewaarschuwd en ontvangt hij in realtime behandelrichtlijnen via zijn mobiele telefoon.

De technologie van SupPlant bespaart boeren gemiddeld 30% op het waterverbruik, waardoor de gewassen met gemiddeld vijf procent toenemen. Deze fundamentele verandering in irrigatiemethoden heeft het potentieel om op wereldschaal water te besparen, de productiviteit en opbrengst te verbeteren, inputs en geld te besparen voor boeren van Amerika tot Afrika. Het is het hoogtepunt van impactbeleggen. Alleen al in Kenia profiteren al zo'n 500,000 kleine maïsboeren van deze technologie, waardoor ze misoogsten voorkomen en hun opbrengsten verhogen.

Dit voorbeeld is slechts een druppel op een gloeiende plaat in verhouding tot de vloedgolf van potentiële impact investing. Dus als de aandelenmarkt wankel is, duiken de technische waarderingen op en zijn de rendementen over de hele linie onvoorspelbaar; impactbeleggen Dan moet je doorgaan. Misschien is het meer dan ooit belangrijker dan ooit om de synergetische kracht van talent, kapitaal en expertise samen te smeden om holistische waardeketenoplossingen te ontwikkelen voor 's werelds meest bepalende ontwikkelingsbehoeften.

Merav Galili is de oprichter en CEO van de Menomadin Foundation, een in Israël gevestigd internationaal impactfonds. Door haar 'blended finance'-benadering is de stichting een partner van en een investeerder in tientallen sociale en filantropische impactbevorderende start-ups en ondernemingen in Israël en de rest van de wereld, en maakt daarbij gebruik van particulier en publiek kapitaal bij de ontwikkeling en toepassing van innovatieve modellen, en voor het creëren van duurzame sociale en economische impact.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending