Verbind je met ons

Advies

Piraat-Europarlementariër over Assange-oordeel: Moedig klokkenluiders aan, leg ze niet het zwijgen op!

DELEN:

gepubliceerd

on


In reactie op de beslissing van het Britse Hooggerechtshof om het beroep van Wikileaks-oprichter Julian Assange tegen zijn aanstaande uitlevering aan de VS toe te wijzen, zei Patrick Breyer, lid van het Europees Parlement van de Piratenpartij:


“De uitspraak van de rechtbank van vandaag geeft hoop dat de Europese mensenrechten en rechtbanken de ontmaskering van onrecht, machtsmisbruik, corruptie en oorlogsmisdaden zullen beschermen zonder dubbele maatstaven te hanteren voor vriend en vijand. Ik hoop dat in plaats van klokkenluiders en journalisten wereldwijd af te schrikken, zoals bedoeld door in de Verenigde Staten zullen zij bemoedigd worden door een baanbrekend vonnis aan het einde van de procedure.

“Het feit dat voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, zwijgt over de zaak is beschamend, maar indicatief voor de moeder van de chatcontroleplannen, die haar eigen officiële sms-berichten met farmaceutische bedrijven geheim wil houden. Voor mij als piraat is transparantie van het overheidsoptreden de onmisbare basis van elke democratie. Transparantie mag geen misdaad zijn!"

Vrijdag hadden 31 EP-leden een door Breyer geïnitieerde brief naar de Britse minister van Binnenlandse Zaken gestuurd waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van Julian Assange. De uitspraak van het Hooggerechtshof betekent dat hij opnieuw in beroep kan gaan tegen het bevel tot uitlevering aan de Verenigde Staten om terecht te staan ​​wegens het lekken van militaire geheimen. Hij zal de Amerikaanse garanties dat hij een eerlijk proces zou krijgen, kunnen betwisten.

Julian Assange’s geboorteland Australië heeft de Amerikaanse president Joe Biden gevraagd de vervolging te laten vallen en hem toe te staan ​​naar huis terug te keren. President Biden heeft gezegd dat hij het verzoek in overweging neemt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending