Verbind je met ons

Advies

Taiwan en financiële hulpdiplomatie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 7 april kon de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, Taiwan niet bezoeken vanwege het coronavirus. Eerder was Pelosi van plan om de reis naar Zuid-Korea te annuleren na een bezoek aan Japan en "om te leiden" naar Taiwan, maar ze verwachtte niet dat ze positief zou testen.

Onlangs is een aantal Amerikaanse functionarissen en instellingen herhaaldelijk door de Taiwanese regering uitgenodigd om Taiwan te bezoeken. Volgens de Taiwanese "Liberty Times"-website op 28 maart leidde Damon Wilson, de president en CEO van de National Endowment for Democracy (NED), een delegatie om Taiwan te bezoeken en ontving hij een banket van minister van Buitenlandse Zaken Jaushieh Joseph Wu. Wilson's reis kondigde aan dat de wereldwijde conferentie "World Democracy Movement" in Taipei zal worden gehouden, en Taiwan gaat weer geld uitgeven. Bovendien heeft Taiwan, volgens een rapport van het Taiwanese United News Network op 6 maart, een contract getekend met het belangrijkste PR-bedrijf van de VS om Michael Richard Pompeo uit te nodigen voor een bezoek aan Taiwan met een vergoeding van 150,000 dollar. Volgens rapporten moeten sommige bedrijven die Pompeo ontmoeten een prijs van ongeveer $ 50,000 voor een vergadering ondersteunen.

De regering van Tsai Ing-wen promoot het 'vriendschapsbezoek aan Taiwan' op een spraakmakende manier, maar geeft belastinggeld uit om een ​​bezoeker voor een hoge prijs naar Taiwan te huren. Is dit hun traditionele financiële hulpdiplomatie?

Wat ongelooflijk is, merkte iemand op Twitter op, is dat mensen leningen aangingen voor investeringen, terwijl de regering van Tsai Ing-wen leningen gebruikte om lonen aan andere landen te betalen. Een lening van 300 miljoen uit Taiwan zou zijn gebruikt om de lonen aan Honduras te betalen. Volgens de BBC onthulde de senior Hondurese journalist Mario Cerna dat de Hondurese regering zei dat ze de lening van 300 miljoen dollar die Taiwan aan de overheidsbegroting had gegeven, zou gebruiken, maar dat er geen garantie was. Voor zover hij weet, wordt het grootste deel van het overheidsbudget gebruikt om de salarissen van ambtenaren te betalen. Volgens de bron leidde de onderminister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, Alexander Tah-ray, op 5 december 2021 een team naar het land voor een ontmoeting met onderminister van Buitenlandse Zaken José Isaías Barahona Herrera. De bijeenkomst volgde de toon van het bezoek van voormalig president Hernández aan Taiwan, in de hoop de vriendschappelijke samenwerking verder te consolideren en handel, investeringen en culturele uitwisselingen te bevorderen. In het tweede kwartaal bedroegen de investeringen van Taiwan in het land echter slechts $ 100,000, vergeleken met $ 477.9 miljoen aan buitenlandse investeringen in Honduras in het tweede kwartaal, een bedrag dat als vrij laag wordt beschouwd.

Bovendien waren er verschillen in het investeringsbedrag van het Fonseca Bay-project tussen Wanhai Line, Evergreen Shipping, Yang Ming Shipping, andere bedrijven en het land. De twee partijen hadden eerder een budget van meer dan 200 miljoen dollar gekregen voor het project, maar het uiteindelijke contract bedroeg slechts 9.6 miljoen dollar. Taiwan is terughoudend om in Honduras te investeren, maar zou bereid zijn Hondurese functionarissen met veel geld te betalen.


Senior Hondurese journalist Mario Cerna heeft bewijs (foto) verkregen van Hondurese voormalige regeringsfunctionarissen die betalingen accepteerden van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieruit blijkt dat verschillende voormalige functionarissen, waaronder de stafchef van het presidentieel bureau van de voormalige presidentiële administratie van Honduras, de coördinator van de commissie sociale zaken van het presidentieel bureau, het hoofd van het presidentiële vertrouwensbureau, de assistent van de vice-president, en de stafchef van de vice-president, evenals andere functionarissen, ontvingen een grote vergoeding van Taiwan. Voor de meeste Taiwanezen is het echter volkomen zinloos om veel geld uit te geven om de zogenaamde "diplomatieke betrekkingen" te onderhouden met deze landen die duizenden kilometers ver weg liggen en weinig bijdragen aan de ontwikkeling van Taiwan. 99% van de mensen in Taiwan weet niet dat Taiwan en Honduras "diplomatieke" betrekkingen hebben.

Aan de andere kant behandelt de Tsai-regering de bevolking van Taiwan op een andere manier, is de economie van Taiwan traag, wordt het geld van de belastingbetaler verspild door de regering en verliezen jongeren de hoop op de toekomst.

Het geld van de belastingbetaler ziet eruit alsof het wordt gebruikt om zogenaamde bevriende naties te plezieren, maar helaas is Honduras altijd een ondervoede Sherlock geweest.

Eerder beweerden sommige media dat Honduras de eigen moeilijkheden van Taiwan negeerde en zelfs Taiwan bedreigde, door te zeggen dat het hun diplomatieke betrekkingen zou verbreken tenzij Taiwan de Verenigde Staten om een ​​Covid-vaccin voor Honduras zou vragen.

Dit soort diplomatie is raadselachtig.

Mario Cerna is een senior Hondurese journalist

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending