Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Baku Energy Week opent een nieuw hoofdstuk in de energieportfolio van Azerbeidzjan  

DELEN:

gepubliceerd

on

Shahmar Hajiyev, senior adviseur bij het Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen

Azerbeidzjan was gastheer van de Baku Energy Week, waarbij drie prestigieuze evenementen werden gecombineerd: de 29e Internationale Caspian Oil & Gas Exhibition (4-6 juni), de 12e Caspian International Power and Green Energy Exhibition (4-6 juni) en het 29e Baku Energy Forum (5 juni). -6 juni) onder één paraplu. De energie-evenementen van dit jaar zijn bijgewoond door zo'n 300 bedrijven uit 37 landen. De Baku Energy Week bracht bedrijven, hooggeplaatste gasten, staatslieden en internationale experts op het gebied van energie uit vele landen samen. President van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev woonde deze belangrijke gebeurtenis ook bij en sprak de opening toe van de 29e Caspian Oil & Gas en 12e Caspian Power-tentoonstellingen als onderdeel van de Baku Energy Week. Zoals opgemerkt door President Ilham Aliyev “de Kaspische Olie- en Gastentoonstelling begon 30 jaar geleden in 1994. Dit evenement heeft een belangrijke rol gespeeld bij het aantrekken van buitenlandse directe investeringen in de energiesector van Azerbeidzjan. Sinds die tijd is dit evenement getransformeerd in een groter evenement en heet het nu Baku Energy Week, omdat het alle belangrijke segmenten van het energiebeleid omvat: olie, gas, upstream, downstream en natuurlijk groene energie”.

Wat de Baku Energy Week betreft, is het belangrijk om te onderstrepen dat het succesvolle energiebeleid en de succesvolle energiestrategie van Azerbeidzjan het land hebben getransformeerd in een regionale leider die de energiezekerheid van veel landen waarborgt. Tegenwoordig levert Azerbeidzjan aardgas aan de Europese energiemarkten via de Trans Adriatic Pipeline (TAP). Van 2020 tot 2023, TAP leverde in totaal bijna 31 miljard kubieke meter (bcm) aardgas aan Europese kopers, waarvan ongeveer 1.83 miljard kubieke meter aan Bulgarije, 3.03 miljard kubieke meter aan Griekenland en 25.9 miljard kubieke meter aan Italië. Het land zal de export van gas naar Europa tegen 20 verdubbelen tot 2027 miljard kubieke meter per jaar. Momenteel zijn Italië, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Georgië, Turkiye, Hongarije en Servië kopers van Azerbeidzjaans aardgas, en binnenkort zullen andere landen zich bij deze lijst aansluiten. . Azerbeidzjaans aardgas werd een belangrijke bron van diversificatie voor Europese landen om de energiezekerheid te garanderen.

In essentie toont het organiseren van een dergelijk invloedrijk internationaal evenement in Baku de rol van Azerbeidzjan aan als een betrouwbare energiepartner op de mondiale energiemarkten, en ondersteunt het de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van het land. Als energierijk land kan Azerbeidzjan een aanzienlijke bijdrage leveren aan koolstofvrije energie door hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. De afgelopen jaren heeft Azerbeidzjan de inzet van hernieuwbare energiebronnen versneld en vergroot. Daartoe speelt internationale samenwerking een cruciale rol bij het bevorderen van groene energie op mondiale schaal, en versterkt Azerbeidzjan de internationale samenwerking met mondiale energiebedrijven om de capaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten. Het Forum is ook gedenkwaardig omdat Azerbeidzjan een overeenkomst heeft getekend met Masdar, het wereldwijde duurzame energiebedrijf uit de VAE, voor de bouw van twee zonne-energiecentrales. planten in Bilasuvar (445 MW) en Neftchala (315 MW), evenals een windenergiecentrale in Garadagh, Absheron, met een capaciteit van 240 MW. De totale investering in deze projecten wordt geschat op ongeveer $ 1 miljard. De centrales zullen naar verwachting een gemiddelde jaarlijkse productie van in totaal 2 miljard 3025 miljoen kWh elektriciteit produceren, waardoor op hun beurt 496 miljoen kubieke meter aardgas per jaar wordt bespaard en meer dan 943 duizend ton kooldioxide-uitstoot wordt voorkomen.

Vorig jaar hielden Azerbeidzjan en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een officiële inhuldiging van de 230 MW Garadagh Solar PV Plant, de grootste operationele zonne-energiecentrale in de regio. De plant werd gebouwd ten koste van buitenlandse investeringen ter waarde van $ 262 miljoen. Het is de eerste zonne-energiecentrale op industriële schaal die gerealiseerd wordt door het aantrekken van buitenlandse investeringen in ons land. De centrale zal jaarlijks 500 miljoen kilowattuur elektriciteit produceren, waardoor 110 miljoen kubieke meter aardgas wordt bespaard. De centrale is het eerste en belangrijkste duurzame energieproject in Azerbeidzjan, dat nieuwe mogelijkheden opende voor samenwerking tussen Azerbeidzjan en de VAE. Azerbeidzjan ondertekende de Overeenkomst van Parijs in 2016 en beloofde om de uitstoot van broeikasgassen in 35 met 2030% te verminderen ten opzichte van het basisjaar (1990). Aangezien het land ernaar streeft om tegen 30 ten minste 2030% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen op te wekken, zal de implementatie van dergelijke projecten de doelstellingen van Azerbeidzjan ondersteunen om het aandeel hernieuwbare energiebronnen in zijn energieportfolio te vergroten en de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te verwezenlijken.  

2024 werd in Azerbeidzjan uitgeroepen tot “Groen Wereldsolidariteitsjaar” en het is een belangrijke maatregel om de betrokkenheid van Azerbeidzjan op het gebied van milieubescherming en klimaatactie te demonstreren. Het land zal van 2024 tot 29 november 11 ook gastheer zijn van de VN-conferentie over klimaatverandering (UNFCCC COP 22) in Bakoe, voor het eerst in de regio. Het is een enorme kans om staatshoofden en regeringsleiders, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en internationale instellingen samen in de regio om de klimaatcrisis aan te pakken. De betrokkenheid van Azerbeidzjan bij de Baku Energy Week en COP2024 belichaamt het benutten van nationale capaciteiten en middelen via strategische investeringen in duurzame energieprojecten, het ondersteunen van herbebossingsinitiatieven en het duurzame ontwikkelingsbeleid van landen.

advertentie

De COP29 in Baku zal een belangrijk platform zijn om milieu-uitdagingen te bespreken en zich te concentreren op klimaatstrategieën en -doelstellingen voor de lange termijn. Bovendien is Azerbeidzjan van plan potentiële onderwerpen ter discussie te stellen tijdens COP29. Volgens Huseyn Huseynov, hoofd van de afdeling Duurzame Ontwikkeling en Sociaal Beleid bij het Ministerie van Economische Zaken van de Republiek Azerbeidzjan: “Azerbeidzjan gaat op COP29 de oprichting van een nieuw Noord-Zuid Financieel Mechanisme voorstellen. De rol van het Noord-Zuid Financiële Mechanisme zal dienen als brug tussen nationale olie(energie)bedrijven en internationale olie(energie)bedrijven, waarbij gezamenlijke inspanningen voor mondiaal voordeel worden getoond”.

Naast de milieuproblemen zal de vredesagenda in de regio een prioritair onderwerp zijn op de COP29-agenda. Zoals benadrukt door Elshad Iskandarov, Ambassadeur in het algemeen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan “De door Bakoe georganiseerde COP29 zou kunnen bijdragen aan de mondiale vrede. Uit steeds meer bewijsmateriaal blijkt dat oorlogen en conflicten, evenals de gevolgen daarvan – de vernietiging van de biodiversiteit, de uitstoot van schadelijke stoffen en de vervuiling van mijnen – niet alleen het milieu vervuilen, maar de mensheid ook dichter bij de onomkeerbare rode lijn van het klimaat brengen. wijziging". Een andere Azerbeidzjaanse regeringsfunctionaris, Hikmet Hajiyev, Adviseur Buitenlands Beleid van de president van Azerbeidzjan onderstreepte dat “Azerbeidzjan doorgaat en extra inspanningen zal leveren om van Cop weer een succesverhaal op het gebied van vrede te maken, en om van COP29 een COP van vrede te maken naast de kwestie van klimaatactie.”  

Samenvattend zijn de Baku Energy Week en COP29 twee belangrijke evenementen die de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van Azerbeidzjan ondersteunen, aangezien twee evenementen een breder gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de hele economie ondersteunen en de groene transitie versnellen. Het energiebeleid en de groene energieprojecten van Azerbeidzjan zullen het land ook transformeren in een “groene energiehub” in de regio om hernieuwbare energie uit de Zuidelijke Kaukasus en Centraal-Azië naar Europa te exporteren.  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending