Verbind je met ons

Azerbeidzjan

Het energiebeleid van Azerbeidzjan financiert de bescherming van het milieu

DELEN:

gepubliceerd

on

Tegenwoordig vieren de wereldgemeenschap en eco-activisten Wereldmilieudag met groot enthousiasme. Over het algemeen komt de viering van deze dag voort uit het belang van het vergroten van het milieubewustzijn onder de bevolking, met de nadruk op milieubeschermingsproblemen, en werd aangekondigd op 16 december 1972 tijdens de 27e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. - schrijft Mazahir Afandiyev.

Tegelijkertijd werd tijdens dezelfde zitting van de Algemene Vergadering een nieuwe organisatie opgericht in het VN-systeem: het VN-milieuprogramma (UNEP). Azerbeidzjan werkt op zijn beurt nauw samen met UNEP bij het oplossen van milieuproblemen. Het is geen toeval dat de stad Bakoe in 2010 werd gekozen als een van de centrale steden voor de viering van Wereldmilieudag in de Europese regio.

Ik zou willen opmerken dat UNEP de afgelopen periode nauw heeft samengewerkt met de regering van Azerbeidzjan en de Heydar Aliyev Foundation en erin is geslaagd gezamenlijke projecten uit te voeren. De vice-president van de Heydar Aliyev Foundation, en de oprichtster van de International Dialogue for Environmental Action Public Association (IDEA), mevrouw Leyla Aliyeva, hield een reeks bijeenkomsten in zowel de centrale als de regionale kantoren van UNEP en voerde discussies in de richting van het oplossen van mondiale milieuproblemen.

Wat we vandaag de dag zien is dat de mondiale gemeenschap praktisch werk doet om het milieu elke dag schoon en beschermd te houden, en niet alleen op speciale dagen. De transformatieprocessen die in de wereld plaatsvinden, evenals belangrijke gebeurtenissen, vinden plaats direct tegen de achtergrond van de aantasting van het milieu en de klimaatverandering. Dit proces op zichzelf dicteert het nemen van serieuze stappen door de verantwoordelijke wereldstaten en het bepalen van een duidelijker standpunt. We observeren het werk dat in deze richting wordt gedaan tijdens de jaarlijkse COP-evenementen van de Conferentie van de Partijen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering.

Het besluit om dit jaar de COP29 in Azerbeidzjan te houden is een duidelijk bewijs dat Azerbeidzjan en de bevolking van Azerbeidzjan, onder leiding van president Ilham Aliyev, altijd blijk hebben gegeven van gevoeligheid voor mondiale uitdagingen en hun steun hebben getoond bij de implementatie van maatregelen die tegemoetkomen aan de belangen van alle landen. in dit veld.

Olie en gas, die eeuwenlang de natuurlijke rijkdommen van het Azerbeidzjaanse volk zijn geweest, dragen tegenwoordig als een belangrijk middel om alternatieve ‘groene’ energie te verkrijgen, bij aan de vorming van het energiebeleid van de Azerbeidzjaanse regering, het welzijn en de duurzame ontwikkeling van alle naties. Zoals president Ilham Aliyev zei: “We proberen maximale verantwoordelijkheid te tonen en tegelijkertijd bruggen te bouwen tussen verschillende componenten van de internationale gemeenschap.”

advertentie

In dit verband werden de 29e Internationale tentoonstellingen "Caspian Oil & Gas" en de 12e Caspian International Energy en Green Energy - "Caspian Power" gehouden als onderdeel van de Baku Energy Week op 4-6 juni 2024, en vertegenwoordigers van de meest geavanceerde en ambitieuze landen namen hieraan deel.

Een van de meest opmerkelijke momenten van de week was de speciale aandacht die aan deze gebeurtenis werd besteed door de leiders van de Verenigde Staten van Amerika, de Republiek Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de Europese Unie, en de aangename oproepen van de leiders van die landen aan de president van Azerbeidzjan, inclusief alle deelnemers aan het evenement.

Zoals president Ilham Aliyev tijdens de openingsceremonie opmerkte, is het belangrijkste doel van COP29 niet om vast te stellen wie schuldig is, maar om benaderingen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van onze planeet om te zetten in een mechanisme. Dit mechanisme zal de manieren onthullen om de deelname van de minder ontwikkelde en achterblijvende landen aan het proces van milieubescherming en de strijd tegen de klimaatverandering te verzekeren en om de implementatie van de aangenomen besluiten te bewerkstelligen.

Vandaag zal Azerbeidzjan blijk geven van de vastberadenheid die het heeft getoond tijdens het bijna vier jaar durende voorzitterschap van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, de grootste organisatie ter wereld na de VN, die door 120 landen verenigd is, door de COP29 te organiseren en de COPXNUMX niet te sparen. zijn inspanningen om de taken die voor hem liggen te verwezenlijken.

Mazahir Afandiev, Lid van de Milli Majlis van de Republiek Azerbeidzjan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending