Verbind je met ons

Kunst

Weense tentoonstelling 'enkele graden' kantelt schilderijen om op te roepen tot klimaatactie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een museum in Wenen waar klimaatactivisten onlangs het glazen scherm aanvielen dat een schilderij van Gustav Klimt afschermde, heeft gereageerd met een tentoonstelling getiteld 'A Few Degrees More' die werken kantelt om de aandacht te vestigen op de noodzaak van actie tegen klimaatverandering.

Activisten van de groep Last Generation besmeurden het scherm voor Klimts "Death and Life" in het Leopold Museum in Wenen en plakten een van hun handen erop in de Novemberprotest waarin wordt opgeroepen tot stopzetting van het boren naar olie.

"We vonden deze manier absoluut de verkeerde", zei de artistiek directeur van het museum, Hans-Peter Wipplinger, op de openingsdag van zijn reactie: een kleine tentoonstelling met de volledige titel "A Few Degrees More (Will Turn the World into an Uncomfortable Place)".

Het gaat om het schuin ophangen van 15 werken van kunstenaars, waaronder Klimt en landgenoot Egon Schiele, met teksten die de aandacht vestigen op het effect dat de opwarming van de aarde van meer dan 1.5 graden Celsius (2.7 Fahrenheit) vanaf pre-industriële niveaus zou hebben op de afgebeelde landschappen in hen.

Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties moeten de emissies tegen het midden van de jaren 2030 gehalveerd zijn, wil de wereld enige kans hebben om de temperatuurstijging te beperken tot 1.5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau - een belangrijk doel vastgelegd in het Akkoord van Parijs van 2015.

"We wilden iets productiefs, iets communicatiefs in gang zetten. Dat betekent een boodschap overbrengen en niet alleen in spectaculaire beelden (zoals het protest) maar door bezoekers te helpen meer te weten te komen over de situatie en de verschillende contexten van deze opwarming van de aarde", zei Wipplinger.

De tentoonstelling loopt tot 26 juni.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending