Verbind je met ons

Kunst

Miljardair en ondersteuner van duurzaamheid Elena Baturina prijst het creatieve potentieel van de jongere generatie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 31 januari is het aanmeldvenster gesloten voor 'Ontwerp voor duurzame steden', een internationale studentencompetitie ter ondersteuning van het SDG-programma van de Verenigde Naties. De wedstrijd wordt mede georganiseerd door twee grote voorstanders van onderwijs in creatieve disciplines - WEES OPEN creatieve denktank en stapelwolk Vereniging van Universiteiten en Hogescholen voor Kunst, Design en Media.

De wedstrijd werd vorig jaar oktober gelanceerd en nodigde studenten van creatieve disciplines van praktisch overal uit om hun eigen innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van SDG11: Duurzame steden en gemeenschappen. Deze uitdagingen zijn onder meer een verhoogde CO2020-uitstoot en het gebruik van hulpbronnen, een groeiend aantal sloppenwijkbewoners, ontoereikende en overbelaste infrastructuur en diensten, verslechterende luchtvervuiling en ongeplande stadsuitbreiding, enz. van het virus in dichtbevolkte gebieden.

advertentie

Zowel BE OPEN als Cumulus geloven dat de uitdagingen van de nieuwe realiteit van ons dagelijks bestaan ​​nieuwe oplossingen vereisen; kwalitatieve verandering is alleen mogelijk door innovatief handelen, en innovaties ontstaan ​​alleen door gedurfde, nieuwsgierige, creatieve, out-of-the-box denkwijzen.

Daarom roept de wedstrijd de creatieve jongeren, studenten en afgestudeerden van alle kunst-, design-, architectuur- en mediadisciplines van universiteiten en hogescholen wereldwijd aan om hen aan te moedigen ideeën en projecten te ontwerpen die de principes en doelstellingen van het SDG-programma van de Verenigde Naties belichamen.

BE OPEN beloont de beste ideeën die door individuen of teams worden ingediend met geldprijzen: de winnaar van de hoofdprijs wordt gekozen door de jury van designacademici en professionals en krijgt € 5,000; € 3,000 gaat naar de persoonlijke keuze van BE OPEN's oprichtster Elena Baturina; de winnaar van € 2,000 van de Public Vote-prijs wordt geselecteerd door een open online stemming; en een zeer belangrijke inaugurele Safe City-prijs van € 2,000 zal worden toegekend aan de oplossing die efficiënt zal zijn om het schadelijke effect van de pandemie in een stad aan te pakken.

advertentie

We hebben Elena Baturina gevraagd naar de plannen en ambities die ze associeert met de wedstrijd.

- Waarom heb je dit jaar SDG11 gekozen als focus voor de wedstrijd?

Ik ben er zeker van dat de vraagstukken van verstedelijking een ongeëvenaard belang hebben in 2020. De VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling zijn in veel opzichten een direct antwoord op de gevolgen van verstedelijking.

Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft nu in steden en het percentage zal naar verwachting groeien tot 60% in 2030. Deze groei gaat hand in hand met zoveel problemen die het welzijn van biljartmensen beïnvloeden. We moeten toegeven dat traditionele maatregelen niet kunnen omgaan met die omvang en 'evolutie' van deze problemen, dus we hebben dringend creatief denken nodig - ontwerpdenken - en creatieve actie om die problemen aan te pakken. Design speelt een cruciale rol als instrument bij het behalen van de VN SDG's.

- Vertel ons over de huidige fase van de lopende wedstrijd?

Welnu, we hebben opnieuw de krachten gebundeld met de prachtige Cumulus Association of Universities and Colleges of Art, Design and Media. Samen denken we dat we in staat zijn om de meeste scholen te bereiken die wereldwijd creatieve disciplines onderwijzen en daarom een ​​kans creëren voor zoveel mogelijk studenten om van deze wedstrijd te profiteren.

We zijn voorbij de uiterste inzendingsdatum, en vanaf februari zullen onze teams en de jury de harde maar opwindende taak op zich nemen om de topprojecten te selecteren die verder zullen strijden om de prijzen. We hebben al honderden inzendingen van over de hele wereld, en de inzendingen die ik heb gezien, zijn veelbelovend.

- Hoe zinvol lijkt hun reactie u?

De inzendingen zitten vol met goed nadenken, gedegen onderzoek en grote bedoelingen. Ze zijn natuurlijk niet bedoeld om de wereld van de ene op de andere dag te redden, maar ze gaan over kleine stappen, vertaalbaar en haalbaar voor de absolute meerderheid van de mensen wereldwijd, die echt zullen werken.

Daarom ben ik zo hoopvol dat deze wedstrijd zal leiden tot meer betrokkenheid bij jonge ontwerpers en hun duurzame oplossingen van de SDG-gerichte bedrijven, overheidsinstanties en overheidsinstanties die ze daadwerkelijk kunnen realiseren.

- Waar kijk je persoonlijk naar in de winnende inzending?

Zoals u waarschijnlijk weet, ben ik in de eerste plaats een zakelijk persoon. Dus ik kan het niet helpen om vanuit een praktisch perspectief naar projecten te kijken, met de 'hoe we het daadwerkelijk kunnen doen' in gedachten. Daarom kijk ik naar hoe goed de oplossing is onderzocht, of er veel vraag naar is, hoe haalbaar het is, zijn er middelen voorhanden om het te laten werken, is het schaalbaar enz. Dus de winnaar van de Founder's Choice moet zijn een pragmatische oplossing.

- Wat betekent duurzaamheid voor jou persoonlijk?

Aan mijn kant zijn investeringen toegewezen aan duurzaamheidsgerelateerde bedrijven, zoals de productie van zonne-energie, energie-efficiënte technologieën, membraantechniek. Wat betreft mijn dagelijks leven, probeer ik positieve verschuivingen te maken naar meer duurzaamheid, zoals we allemaal zouden moeten doen, te beginnen met kleine maar consistente dagelijkse stappen die misschien niet zo'n enorme impact lijken, maar die nodig zijn om duurzaamheid onderdeel te maken van onze gezamenlijke toekomst.

- Houdt BE OPEN nu rekening met de mogelijkheid van een nieuwe pandemie tijdens de ontwikkeling van uw projecten?

Nou, dat doen we allemaal. Er zit nu een onvoorspelbaarheid in alles, toch? Maar we doen het dit jaar goed, omdat BE OPEN altijd een gevestigde online aanwezigheid heeft gehad die ons helpt om gemakkelijk in contact te komen met publiek van over de hele wereld.

Met deze wedstrijd kunnen we gemakkelijk alle stadia veilig en met inachtneming van sociale distantie uitvoeren, het enige dat een openbare bijeenkomst zou vereisen, is de prijsuitreiking. Maar zelfs als we het opnieuw moeten annuleren, beloven we dat we niet alleen de winnaars online zullen vieren, maar ons best zullen doen om hun ideeën en talent onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek en zoveel mogelijk belanghebbenden.

Kunst

Prehistorische grotschilderingen in Spanje laten zien dat Neanderthalers kunstenaars waren

gepubliceerd

on

By

Een gids verlicht okergele markeringen die volgens een internationale studie ongeveer 65,000 jaar geleden door Neanderthalers op stalagmieten werden geschilderd in een prehistorische grot in Ardales, Zuid-Spanje, 7 augustus 2021. REUTERS/Jon Nazca
Rode oker markeringen die volgens een internationale studie ongeveer 65,000 jaar geleden door Neanderthalers op stalagmieten werden geschilderd, zijn te zien in een prehistorische grot in Ardales, Zuid-Spanje, 7 augustus 2021. REUTERS/Jon Nazca

Rode oker markeringen die volgens een internationale studie ongeveer 65,000 jaar geleden door Neanderthalers op stalagmieten werden geschilderd, zijn te zien in een prehistorische grot in Ardales, Zuid-Spanje, 7 augustus 2021. REUTERS/Jon Nazca

Neanderthalers stonden mogelijk dichter bij onze soort van prehistorische moderne mens dan eerder werd aangenomen nadat in Spanje gevonden grotschilderingen bewezen hadden dat ze een voorliefde hadden voor het maken van kunst, zei een van de auteurs van een nieuw wetenschappelijk rapport op zondag (8 augustus), schrijf Graham Keeley, Jon Nazca als Mariano Valladolid.

Rood oker pigment ontdekt op stalagmieten in de grotten van Ardales, in de buurt van Malaga in Zuid-Spanje, werd ongeveer 65,000 jaar geleden door Neanderthalers gemaakt, waardoor ze mogelijk de eerste kunstenaars op aarde waren, volgens de studie gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences (PNAS) tijdschrift.

advertentie

De moderne mens bewoonde de wereld niet op het moment dat de grotafbeeldingen werden gemaakt.

De nieuwe bevindingen dragen bij aan het toenemende bewijs dat Neanderthalers, wiens afstamming ongeveer 40,000 jaar geleden uitstierven, niet de ongekunstelde verwanten waren van Homo sapiens zoals ze lang werden afgeschilderd.

Pigmenten werden op verschillende tijdstippen in de grotten gemaakt, tot 15,000 en 20,000 jaar uit elkaar, zo bleek uit de studie, en verdrijven een eerdere suggestie dat ze het resultaat waren van een natuurlijke oxidestroom in plaats van door de mens gemaakt.

advertentie

Joao Zilhao, een van de auteurs van de PNAS-studie, zei dat uit dateringstechnieken bleek dat oker door Neanderthalers op de stalagmieten was gespuugd, mogelijk als onderdeel van een ritueel.

"Het belang is dat het onze houding ten opzichte van Neanderthalers verandert. Ze stonden dichter bij de mens. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ze van objecten hielden, ze paren met mensen en nu kunnen we laten zien dat ze grotten schilderden zoals wij," zei hij.

Muurschilderingen gemaakt door prehistorische moderne mensen, zoals die gevonden in de Chauvet-Pont d'Arc-grot in Frankrijk, zijn meer dan 30,000 jaar oud.

Verder lezen

Kunst

Kunstwerk van jonge Kazachstanen gepresenteerd in Luxemburg

gepubliceerd

on

De Kazachse diaspora kwam onlangs bijeen voor de ontmoeting van vrienden van Kazachstan en voor de tentoonstelling van kunstwerken van jonge Kazachstanen genaamd 'De wereld door de ogen van de kinderen van Kazachstan'. Het evenement maakt deel uit van de viering van de 30e verjaardag van de onafhankelijkheid van Kazachstan en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het ministerie van buitenlandse zaken van Luxemburg, zakelijke en culturele kringen, openbare organisaties van Luxemburg, evenals Kazachen die in Luxemburg wonen.

Het werd georganiseerd door de Ambassade van Kazachstan, de Kazachstan-Luxemburgse Vereniging en de Ayalagan Alaqan, een openbare liefdadigheidsstichting uit Kazachstan. Rekening houdend met het belang van het behoud en de ontwikkeling van de banden van de diaspora met Kazachstan, worden de Kazachse bijeenkomsten in Luxemburg een traditie.

Tijdens de bijeenkomst sprak Nurgul Tursyn, de voorzitter van de Kazachstan-Luxemburgse Associatie, over de bijdrage van de Associatie aan het promoten van het imago van Kazachstan in het buitenland, evenals over andere evenementen, gericht op het versterken van de culturele en humanitaire banden tussen de twee landen.

advertentie

In zijn welkomsttoespraak merkte Miras Andabayev, de minister-adviseur van de ambassade, op dat de Ayalagan Alaqan Foundation zeer belangrijk werk verricht, waarbij de creativiteit wordt getoond van Kazachstaanse kinderen die zich onderscheiden door speciaal talent, evenals een positieve energie afkomstig van hun schilderijen.

De tentoonstelling van tekeningen van jonge Kazachstanen maakte een sterke indruk op de gasten van het evenement, die opmerkten dat de werken van kinderen de staat van hun innerlijke wereld en het verlangen om te leren belichamen. "Als we naar deze tekeningen kijken, kunnen we zeggen dat deze kinderen dol zijn op hun land, stad en dieren. Ze streven ernaar om de wereld om hen heen en zelfs de ruimte te leren kennen", merkte een van de gasten op.

De Ayalagan Alaqan Foundation, geleid door Rada Khairusheva, organiseert soortgelijke tentoonstellingen over de hele wereld in samenwerking met de ambassades van Kazachstan in India, de VAE, Armenië, Letland, Frankrijk en werkt momenteel aan andere tentoonstellingen om de internationale gemeenschap vertrouwd te maken met de creativiteit van jonge Kazachstanen met een handicap en speciale onderwijsbehoeften.

advertentie

Bron - Ambassade van de Republiek Kazachstan in het Koninkrijk België

Verder lezen

EU

LUX Publieksprijs 2021 gaat naar 'Collectief'

gepubliceerd

on

President David Sassoli reikte vandaag (2021 juni) de LUX Audience Award 9 uit aan Collective tijdens een ceremonie in Straatsburg.

"Na de periode die we net hebben meegemaakt, groeit de behoefte aan mensen om samen te komen, niet alleen in ruimtes die gemaakt zijn voor debat, maar ook in plaatsen zoals bioscopen," zei David Maria Sassoli (S&D, IT) tijdens de ceremonie, die zowel in Straatsburg als online plaatsvond.

De andere twee films op de shortlist voor de prijs waren: Andere ronde door de Deense regisseur Thomas Vinterberg en Sacramentsdag van de Poolse regisseur Jan Komasa.

advertentie

Lees meer over het LUX Publieksprijs genomineerden.

De uiteindelijke rangschikking werd bepaald door de gemiddelde waardering van de openbare stemming en de stemming van de leden van het Europees Parlement te combineren, waarbij elke groep 50% meeweegde.

De Covid-19-pandemie heeft de creatieve en filmindustrie hard getroffen. De bioscoopvertoningen van de drie finalisten waren beperkt en werden voornamelijk vervangen door online vertoningen en evenementen. Het publiek kon de films beoordelen tot 23 mei, Europarlementariërs tot 8 juni.

advertentie

Over de winnende film

Collective door Roemeense regisseur Alexander Nanau (oorspronkelijke titel collectief)

Deze opzwepende documentaire is vernoemd naar een nachtclub in Boekarest waar in 27 2015 jongeren omkwamen en 180 gewonden vielen. De documentaire volgt een team van journalisten die onderzoeken waarom 37 van de brandwondenslachtoffers in ziekenhuizen zijn overleden, hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagend vriendjespolitiek en corruptie die levens kosten, maar laten ook zien dat dappere en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen omkeren.

Collective werd dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorieën beste internationale speelfilm en beste documentaire.

Persconferentie en gerelateerde evenementen

Volg de persconferentie met de winnaar, de andere finalisten, de European Film Academy en Sabine Verheyen (EPP, Duitsland), de voorzitter van de cultuurcommissie, van 13.15 tot 14.00 uur CET.

Stem af op onze Facebook live met de winnaar om 14u CET.

Geïnteresseerd in de Europese bioscooppost Covid-19? Bekijk het webinar op de LUX award Facebook-pagina.

LUX Publieksprijs

Met de LUX Publieksprijs, een unieke pan-Europese publieksprijs, werkt het Parlement samen met de European Film Academy een breder publiek te bereiken en de band tussen mens en politiek te blijven versterken. Met zijn filmprijs ondersteunt het Parlement sinds 2007 de distributie van Europese films door ondertitels in 24 EU-talen te verstrekken voor de films in de uiteindelijke strijd. De LUX-prijs heeft een reputatie opgebouwd door het selecteren van Europese coproducties die zich bezighouden met actuele politieke en sociale kwesties en het debat over waarden aanmoedigen.

Het Europese Commissie als Europa Bioscopen netwerk zijn ook partners in de LUX Awar

Nadere inlichtingen

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending