Verbind je met ons

Armenië

Armenië ontketent een wapenwedloop in de zuidelijke Kaukasus

DELEN:

gepubliceerd

on

The long-lasting former Karabakh conflict between Armenia and Azerbaijan was a major challenge for regional integration and economic development in the South Caucasus.  The Armenia-Azerbaijan conflict caused direct and indirect costs associated with military spending and the arms race – writes Shahmar Hajiyev, Senior adviseur, Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen.

Het einde van het conflict na de Tweede Karabach-oorlog opende echter een nieuw hoofdstuk voor de regio, omdat de strijdende partijen zich eindelijk konden concentreren op regionale economische integratie door connectiviteitsprojecten te ondersteunen. Met het oog hierop illustreerde de trilaterale verklaring van de Armeense, Azerbeidzjaanse en Russische leiders, ondertekend op 10 november, de naoorlogse ontwikkeling van de Zuidelijke Kaukasus. Sinds die tijd zijn Armenië en Azerbeidzjan verwikkeld in vredesbesprekingen, en vooral het openen van transportroutes, het afbakenen en afbakenen van grenzen, handelsmogelijkheden enz. behoorden tot de belangrijkste onderwerpen van de onderhandelingen.

Helaas kon er, vanwege het standpunt van de Armeense regering, nog geen definitief vredesakkoord tussen Armenië en Azerbeidzjan worden ondertekend, en integendeel, Jerevan was betrokken bij een wapenwedloop door samen te werken met Frankrijk, India en Griekenland. Het is vermeldenswaard dat Armenië vóór het einde van de oorlog tussen twee landen in de Zuidelijke Kaukasus een groot aantal financiële bronnen aan de militaire behoeften besteedde. In 2021 heeft Jerevan bijvoorbeeld ongeveer 600 miljoen dollar uit de staatsbegroting toegewezen militaire doeleindenen in 2022 verhoogde het land de militaire uitgaven met ruim 10% tot 750 miljoen dollar. De nationale begroting van Armenië voor 2023 vereiste een recordbedrag van 1.28 miljard dollar aan militaire uitgaven, en dit aantal was een stijging van ongeveer 46% van de militaire uitgaven in vergelijking met een jaar geleden.

In 2024 verhoogde de Armeense regering zelfs het defensiebudget en kende 557 miljard dram (ongeveer 1.37 miljard dollar) toe. Landsverdediging dus begroting Er wordt beweerd dat dit overeenkomt met ruim 17% van de totale overheidsuitgaven. Het illustreert dat Armenië zijn defensiebegroting voor 2024 met 6 procent heeft verhoogd vergeleken met de uitgaven voor 2023 (527 miljard dram, ongeveer 1.3 miljard dollar). In vergelijking met 2020 zullen de Armeense defensie-uitgaven in 81 naar verwachting met 2024% stijgen, goed voor ruim 17% van de totale staatsbegroting. Deze cijfers laten duidelijk zien dat de militaire uitgaven uit de Armeense begroting hoog zijn als percentage van het bbp, en dat Jerevan na de Tweede Karabach-oorlog militaire uitrusting ter waarde van miljarden dollars heeft verloren of beschadigd, en zonder een definitief vredesverdrag zouden de naoorlogse jaren zal worden gebruikt om nieuwe wapens en uitrusting te kopen.

Met dit in gedachten rijst de eerste vraag: waarom Yerevan zijn militaire uitgaven scherp verhoogt en zich bezighoudt met een wapenwedloop in de regio? De tweede vraag is waarom Jerevan Frankrijk en India kiest in plaats van zijn traditionele bondgenoot Moskou voor wapenleveranties? Als antwoord op deze vragen moet worden onderstreept dat de Tweede Karabach-oorlog en de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne het geopolitieke landschap in Eurazië hebben veranderd. Ondanks nauwe economische en veiligheidsbanden met Moskou is Rusland niet in staat Jerevan van de beloofde wapens te voorzien. Tegelijkertijd, handelsomzet tussen Armenië en Rusland gedurende de negen maanden van 9 steeg met 2023% en bedroeg 43.5 miljard dollar. Ook bedroeg het aandeel van de Russische roebel in nederzettingen tussen bedrijven uit Armenië en Rusland in 4.4 2023%.

Statistieken tonen aan dat Armenië snel profiteerde van het geweld sancties opgelegd na de Russische invasie van Oekraïne, waarbij tweedehands auto's, consumentenelektronica en andere goederen die in westerse landen en hun bondgenoten zijn vervaardigd, opnieuw naar Rusland worden geëxporteerd. Dit verklaart waarom de export naar Rusland in 2022 verdrievoudigde en in januari-augustus 2023 verdubbelde. Het is vermeldenswaard dat Rusland de belangrijkste handelspartner van Armenië is, en dat Armeense bedrijven Moskou helpen de westerse sancties te omzeilen.

Op het punt van wapenwedlopen in de regio kwam de Armeense regering onder leiding van premier Nikol Pashinian een strategisch partnerschap tot stand met Frankrijk en India. Parijs en New Delhi leveren actief wapens aan Jerevan, wat een nieuwe escalatie in de regio kan veroorzaken. Vooral de betrekkingen tussen Parijs en Jerevan zijn in een nieuwe fase beland, nu de Franse president Emmanuel Macron Azerbeidzjan openlijk de schuld gaf, ongefundeerde beschuldigingen uitte tegen Bakoe en blijk gaf van een eenzijdige steun aan Armenië. Ook Parijs-Jerevan verdediging De samenwerking omvat een verscheidenheid aan militaire bijstandsovereenkomsten met Armenië, met name het leveren van gepantserde voertuigen, wapens, uitrusting en munitie, en het verbeteren van de luchtverdedigingscapaciteiten. Volgens de Ambassadeur Buitengewoon en gevolmachtigd van Frankrijk voor Armenië, Olivier Decottignies, “Bij de langetermijnsamenwerking tussen Armenië en Frankrijk, inclusief samenwerking op het gebied van defensie, gaat het niet alleen om militaire aanschaf, wat natuurlijk belangrijk is, maar ook om training, inclusief de training van hoge Armeense officieren”. Bovendien praten de Fransen over de betrekkingen tussen Armenië en Iran Ambassadeur emphasized that “We disagree with Iran on many issues but we agree on Armenia issue”. This statement clearly reflects the biased and one-sided position towards Azerbaijan. Iran and Armenia are strategic partners in the region, and closes ties between these states are being supported by one of NATO’s founding member countries – France.

advertentie

Nog een groot wapen leveringen van India tot Armenië, inclusief het door India ontwikkelde anti-dronesysteem, het Akash Air Defense System, het Pinaka-raketsysteem en India's Advanced Towed Artillery Gun Systems (ATAGS) duwen de regio richting een intensere en complexere wapenwedloop. Vooral het in India gemaakte Pinaka-wapensysteem is een belangrijk onderdeel van de offensieve operaties. Bovendien creëert India luchtcorridor via Iran naar Armenië voor strategisch belangrijke exporten. Een dergelijke corridor zal de Indiase wapenexport naar Armenië vergroten. Zoals veel Armeniërs deskundigen argue, “the only route for delivery of Indian arms to Armenia is through the territory and airspace of Iran. It is not possible to deliver weapons in any other way today. Therefore, Iran’s role remains significant in the context of restoring Armenia’s military potential”. Of course, Indian military cargo via Iran will adversely affect the Iran-Azerbaijan relations. Such developments will only destabilize the region and prevent future peace talks between two South Caucasus nations. Paris-New Delhi-Yerevan triangle aims to change the security dynamics of the South Caucasus, which will only add growing uncertainty to the future peace talks between Armenia and Azerbaijan.

Armenië en Azerbeidzjan zouden een duurzame vrede in de regio kunnen bereiken als Baku en Yerevan de tet-a-tet-onderhandelingen zouden aangaan om alle geschillen op te lossen en gezamenlijk te beslissen over de toekomst van de bilaterale betrekkingen. De betrokkenheid van externe actoren bij het onderhandelingsproces gaf een positieve impuls aan de vredesbesprekingen tussen Armenië en Azerbeidzjan, maar de tet-a-tet-gesprekken zouden meer waarde aan het vredesproces kunnen toevoegen. Uiteindelijk levert duurzame vrede tussen de twee landen van de zuidelijke Kaukasus aanzienlijke economische voordelen op voor de hele regio. Ten eerste zal het nieuwe kansen creëren voor economische ontwikkeling, regionale integratie en grotere connectiviteit. Ten tweede zou Armenië de militaire uitgaven, die een groter deel van de overheidsbegroting vertegenwoordigen, terugdringen. Last but not least zou vrede in de regio een gevaarlijke wapenwedloop tussen de twee landen, die tot een nieuwe oorlog zou kunnen leiden, voorkomen. Armenië en zijn bondgenoten moeten geen wapenwedloop steunen, maar een vredeswedloop om het vredesproces te bevorderen en een duurzame vrede te bereiken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending